Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 15:40 |

Aktuelizirani razgovori o projektu “Vodotok Crna Rijeka”

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - O projektu “Vodotok Crna Rijeka” koji bi dugoročno riješio problem vodosnabdijevanja u Sarajevu razgovarao je danas predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković s direktoricama preduzeća Energoinvest i Energoinženjering-Energoinvest, Biserom Hadžialjević i Senadom Spahić, te ekspertima u oblasti prodaje i smart tehnologija Seadom Gušmirovićem i Cecom Gakovićem.

Projekt, kako je rečeno, predviđa gradnju akumulacije koja bi obuhvatila oko 224 hektara na lokalitetu Delijaši, Crna Rijeka, kao i gradnju brane visine 90 metara. Voda iz akumulacije bi se cjevovodima spuštala prema gradu Sarajevo do rezervoara gdje bi se vršilo njeno filtriranje i priprema za upotrebu u domaćinstvima.

-  Energoinvest je zainteresovan za abdejt projektne dokumentacije davno započetog projekta “Vodotok Crna rijeka”, koji bi sistemu vodasnabijevanja Sarajeva osigurao 5.000 litara vode u sekundi, te su ovom prilikom aktuelizirani razgovori o prednostima projekta, pripremi neophodne dokumentacije kao i vremenskom okviru za realizaciju projektnih aktivnosti - kazala je direktorica Bisera Hadžialjević.

Navedeni sistem obezbjeđivao bi 99 posto količina vode potrebnih Sarajevu.

- U ovom trenutku trebalo bi da bude snabdijevano sa oko 3.000 litara vode u sekundi. Ljeti te količine vode spadnu i na 1600 litara u sekundi, te se dešavaju redukcije. Ovim sistemom, posebno kada su sušni periodi, iz akumulacije bi se obezbijedilo 5000 litara vode u sekundi što je dovoljno za normalno vodosnabdijevanje -  naveo je Gušmirović.

Budući da se ne želi odugovlačiti s procedurama, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da u krajnjem slučaju, ako bude administrativnih prepreka, postoji mogućnost da Skupština proglasi javni interes za realizaciju ovog projekta. To bi, kako tvrdi, značajno skratilo procedure koje se tiču planiranja, projektovanja, kao i izdavanja dozvola za gradnju.

Preporučio je da se projektna dokumentacija što prije dostavi Kantonu, kako bi se razmotrile mogućnosti aktiviranja, odnosno planiranja budžetskih sredstava za početne aktivnosti.

Na sastanku je najavljena i podrška projektu ‘Blum Lab”, odnosno formiranju Odjela za Pametne gradove u sklopu Energoinvesta, a koji implementiraju Fondacija CityOS i to preduzeće. Ideja je da se tu počnu rješavati problemi Sarajeva, poput zagađenog zraka, vodovoda, saobraćaja, parking mjesta i osvjetljenja kroz pilot projekte, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'