Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 15:47 |

Precizno utvrđivanje uzročnika zagađenja zraka pomoći će rješavanju problema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Zaštita okoliša, upravljanje podacima o kvalitetu zraka i njegovom poboljšanju, kao i pitanja iz oblasti razvoja ekonomije i ruralnog sektora bile su teme o kojima je danas predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao s ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom i predstavnicima švedske Agencije za zaštitu okoliša.

Ambasador Hagelberg je istaknuo da Vlada Švedske u Bosni i Hercegovini već odavno učestvuje u razvojnim projektima koji se odnose na zaštitu okoliša, oblast ekonomije i ruralnog sektora za koje na godišnjem nivou ima osigurana sredstva u iznosu od oko 17 miliona eura.

Naveo je kako se u okviru zaštite okoliša, između ostalog bave problemom tretiranja otpadnih voda, upravljanjem čvrstim otpadom, ali i projektima energetske efikasnosti, tačnije utopljavanjem javnih objekata, za koje se u suradnji s UNDP- om implementira oko 10 miliona eura.

- Projekt Agencije za zaštitu okoliša Švedske ima za cilj da pomogne Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju izazovima zagađenja zraka. Na ovaj način nastojat će se ojačati kapaciteti relevantnih institucija u BiH kako bi se unaprijedilo upravljanje podacima o kvalitetu zraka - rekao je amabasador Hagelberg.

Vrijednost pomenutog projekta je sedam miliona maraka za period od četiri godine. Planirano je osnivanje sekretarijata koji će biti smješten u Sarajevu, a projekt će se realizirati s dvije hidrometerološke agencije, ministarstvima i šest općina. Spremni su pružiti tehničku i laboratorijsku pomoć, da bi svi koji rade na ovom projektu usvojili vještine, znanja i iskustva iz Švedske kako bi institucije ove zemlje bile bolje u borbi protiv zagađenog zraka u BiH, rečeno je tokom današnjeg sastanka – saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Također, po riječima ambasadora, vrlo je važno razvijati svijest kod ljudi, a to je moguće realizacijom različitih kampanja s ciljem stvaranja pretpostavki da se u ove projekte uključe i druge zemlje.

- Naš prvi zadatak je da konačno i precizno definišemo koji su to pravi uzroci zagađenja zraka u Sarajevu, kako bi se na pravi način borili s izvorima zagađenja. Jedan od problema je nedostatak stručnih ljudi u ovoj oblasti. Pored geografskog položaja grada i klimatskog problema mi ne znamo prave uzročnike zagađenja ni njihov procent ispod ovog 'teškog oblaka - naglasio je predsjedavajući Konaković.

Kazao je da će uslijediti ozbiljne studije, akcioni planovi koji će ponuditi prava rješenja problema, jer tada će precizno znati u kojoj mjeri zrak zagađuje saobraćaj, mala ložišta..., te koje će alate i tehnologije koristiti kako bi riješili ovaj problem.

- Formirat ćemo centar za zrak i ojačati ljudske resurse, a u interesu nam je da sarađujemo s vašim stručnjacima - najavio je Konaković.

Predstavnik švedske Agencije za okoliš Andreas Lindstrom je upoznao prisutne kako rade na implementaciji projekta koji će sadržavati nacionalnu bazu podataka kvalitete zraka i studiju koja će krajem 2019. godine dati precizne izvore zagađenja u Kantonu Sarajevo.

Zamjenica šefa misije i direktorica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske Marie Bergstrom najavila je i studiju izvodljivosti koja se realizuje sa svjetskom bankom, a koja će biti završena za šest mjeseci.

- Vrlo nam je važno što ste konkretizirali vaše djelovanje za narednu godinu i tu nama ostavili prostor da ne finansiramo iste studije, nego da uložimo sredstva u nabavku opreme koja će pomoći da saznamo šta se nalazi ispod ovog prekrivača - poručio je predsjedavajući Konaković te potcrtao kako će se ovaj problem zagađenja zraka riješiti kada se utvrde i njegovu uzročnici.

Sastanku je prisustvovao i mandatar Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo