Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 16:05 |

Prijedlog Kolegija - Prva sjednica Predstavničkog doma PSBiH 17. januara

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prva u novom, postizbornom sazivu, trebalo bi da bude održana 17. januara iduće godine.

Kolegij Doma trebalo bi da zasjeda dan prije, 16. januara, kazala je danas novinarima predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto nakon prvog zasjedanja užeg sastava tog kolegija.

Napomenula je da će prijedloge  potvrđivati širi sastav Kolegija za čije su se formiranje nakon Nove godine godine tek stekli uvjeti, kao i za formiranje neophodnih komisija Doma.

Danas je bilo prijedloga da Predstavnički dom zasjeda prvi put u novom sazivu u periodu između Božića i Nove godine, tačnije 28. decembra, ali je Kolegij odlučio da rad počne iduće godine, obrazložila je Krišto, imajući u vidu vjerske blagdane, katolički i pravoslavni Božić, kao i Novu godinu, te činjenicu da još nema ni prijedloga Predsjedništva BiH za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH.

Na prvoj sjednici Kolegija bilo je dosta tačaka dnevnog reda, od pitanja određivanja nadležnih komisija, do formiranja poslaničkih klubova, osiguranja određenih uvjeta za njiihov rad i drugih tačaka, obrazložila je Krišto.

Upitana da li je Kolegij dao mišljenje u vezi s pokrenutom apelacijom grupe poslanika Ustavnom sudu BiH o ukidanju tzv. 'bijelog hljeba', odgovorila je da se Kolegij ne očituje o apelacijama, već samo određuje nadležno tijelo, a to je Ustavno-pravna komisija koja još nije formirana.

Zamoljena za komentar o odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja se odnosi na raspodjelu mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, Krišto je kazala da CIK nije imao utemeljenja odlučivati o tome koliko koji kanton daje delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK je tijelo koje, po Izbornom zakonu, raspisuje i provodi izbore, sve do objave. Nezavisno je tijelo koje bi trebalo da takvo i ostane, smatra Borjana Krišto.

- Što se tiče današnje odluke, potpuno je u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutvnih naroda na svim razinama, u ovom slučaju za Dom naroda Paralamenta FBiH, te je suprotna i Ustavu Bosne i Hercegovine. Sada ćemo mi kao legitimno izabrani predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štitimo poziciju ne samo tog već i drugih konstitutivnih naroda - navela je Krišto.

Upitana da li će se HDZ, čiji je ona kadar, obraćati apelacijom Ustavnom sudu BiH zbog današnje odluke CIK-a, odgovorila je da će rasprava o tome šta eventualno činiti, nakon uvida u CIK-ovu odluku, uslijediti u okviru tijela stranke i Hrvatskog narodnog sabora.

Krišto nije željela komentirati rezoluciju koju Predstavničkom domu predlaže poslanik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović, a značila bi osudu uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

- Ne bih ja to komentirala, najavu te antideklaracije, kako je mediji nazivaju. Svako ima svoj stav. Ono što ja mogu reći - izuzetno mi je drago da je Hrvatski sabor raspravljao o poziciji i položaju hrvatskog naroda i donio Deklaraciju temeljem svojih odluka, svojih dokumenata, prije svega Ustava Republike Hrvatske i  zakona, a s druge strane imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina zemlja koja funkcionira temeljem nametnutog rješenja Dejtonskog sporazuma čija je potpisnica, a ja bio rekla i obveznica, između ostalih i Republika Hrvatska.

Ne vidim da se radi o miiješanju u unutrašnje stvari, kako se to želi predstaviti. O prijedlozima za uređenja Bosne i Hercegovine će odlučivati politički predstavnici koji žive tu, a u svakom slučaju, Republika Hrvatska ima pravo i obavezu da se brine o hrvatskom narodu - kazala je Krišto.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština BPK Goražde zasjeda 29.aprila

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Godišnja i redovna sjednica Skupštine BPK Goražde 6. marta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta