Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 16:50 |

Poslanički klub DF-GS: Odluka CIK-a je u suprotnosti s Ustavom FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Klub poslanika Demokratske fronte/Građanskog saveza (DF/GS) u Parlamentu Federacije BiH saopćio je danas da je i pored upozorenja, Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila prijedlog popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristeći popis iz 2013. godine uz princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Federalnog parlamenta biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako su na posljednjim Općim izborima izabrani.  

U saopćenju se navodi da su upozorenja CIK-u uputili politički predstavnici Bosanskog bloka, predstavnici akademske zajednice, visoki predstavnik za BiH i mnogi drugi međunarodni faktori, a upozorenja su se odnosila na obavezu CIK-a da pri donošenju Odluke o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta primjeni odredbe Ustava FBiH, tačnije amandmana 51, kojim je propisano da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine koristiti za sva izračunavanja koja koriste demografske podatke do potpune provedbe Aneksa 7.

- Donoseći ovakvu Odluku o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta, Centralna izborna komisija BiH je prekršila Ustav FBiH i time izazvala reakciju političkog vrha Demokratske fronte koja će rezultirati  upućivanjem prigovora Apelacionom odjelu Suda BiH od strane člana Predsjedništva BiH Željka Komšića - ističe se u saopćenju.    

Dodaje se da Poslanički klub Demokratske fronte i Građanskog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ostaje privržen Javnim politikama koje je predstavio građanima BiH, u kojima vladavina Ustava i zakona na cijelom prostoru BiH nemaju alternativu.

- Posvećenost i predanost u ostvarivanju vladavine prava obavezuje nas da u tom cilju poduzmemo sve zakonom propisane radnje kako bi odluku Centralne izborne komisije BiH vratili u ustavom propisane okvire, te vratili povjerenje građana u institucije sistema - saopćeno je iz Klub poslanika DF/GS u federalnom parlamentu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Dokumenti kojima se poziva na rat su falsifikat

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu