Svijet     | 18.12.2018. 16:41 |

Političari - Liban za nekoliko dana dobija novu vladu

FENA Internet

BEJRUT, 18. decembra (FENA) - Liban je na putu da formira novu nacionalnu vladu u narednih nekoliko dana, saopćili su političari u utorak, povećavajući nade u okončanje više od sedam mjeseci političkog trvenja koje je ugrozilo perspektivu jačanja posrnule ekonomije zemlje.

Napori na formiranju nove vlade, predvođene mandatarom za premijera Saadom al-Haririjem, naišli su na prepreke zbog suprotstavljenih zahtjeva za ministarskim pozicijama u okviru sektaškog političkog sistema.

S teško zaduženom stagnirajućom ekonomijom, Liban je u očajničkoj potrebi za vladom koja može provoditi dugo vremena blokirane reforme i smanjiti javni dug na održivi nivo. 

- U posljednoj smo fazi i vjerovatno će vlada biti formirana prije božićnih praznika. To će ostaviti pozitivne posljedice po finansijsku i ekonomsku situaciju, i otvorit će nam put da se bavimo tim problemima - izjavio je ministar finansija Ali Hassan Khalil za Reuters.

Nacionalni izbori održani 6. maja, prvi u Libanu u devet godina, stvorili su parlament s dominacijom šiitske proiranske grupe Hezbollah, koja je zajedno sa svojim političkim saveznicima ovojila 70 mjesta u parlamentu koji broji 128 poslanika.

Hariri, koji uživa zapadnu podršku, izgubio je na izborima više od trećine poslanika, iako je ostao najznačajniji sunitski politički čelnik u Libanu i ponovo je nominiran za premijera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'