Regija     | 18.12.2018. 18:57 |

Slovenija: Više od 90 posto migranata odlazi prije dobivanja azila

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. prosinca (FENA) - U Sloveniji je ove godine međunarodnu zaštitu zatražilo 2803 migranata, ali je više od 90 posto od tog broja u međuvremenu samovoljno napustilo državu i otišlo u druge europske zemlje, kazala je u utorak Mojca Špet Potočar, direktorica vladina ureda za opskrbu i integraciju migranata.

"Slovenija im nije ciljna država, a njihova je vlastita odluka da tako postupe, tome se ne možemo suprotstaviti", kazala je na konferenciji za novinare predstavljajući djelatnost te ustanove povodom međunarodnog dana migranata. Dodala da je broj onih tražitelja azila koji se tako odlučuju porastao za deset posto u odnosu na lani i da se za napuštanje Slovenije sada odlučuje i do 95 posto onih koji su prije toga zatražili azil.

Spomenuti ured slovenske vlade zadužen je među ostalim da u suradnji s policijom radi na osnivanju prihvatnih centara u pograničnim općinama koji bi počinjali s radom u slučaju veće migracijske krize. U njima bi postupke s migrantima policija bila dužna okončati u najviše 72 sata, nakon čega bi se vraćali preko granice ili upućivali u azilna prihvatilišta ako zatraže međunarodnu zaštitu.

U Sloveniji se trenutačno nalazi 255 osoba iz trećih država koje su zatražile azil, ali ga još nisu dobile, a međunarodna zaštita od 1991. do sada dodijeljena je 808 stranaca, kazala je Špet Potočar, prenosi Hina.

Kao ključne zadaće ureda za opskrbu i integraciju migranata navela je provedbu natječaja  za opremu budućih prihvatnih centara,  traženje rješenja za nastanjivanje maloljetnih migranata bez pratnje i njihovu uspješnu integraciju u društvo, ali i izradu cjelovite strategije integriranja migranata kojima je odobren azil.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Evropski parlament u srijedu glasa o reviziji imigracione politike

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'