Svijet     | 18.12.2018. 19:19 |

Cavusoglu: Narednog mjeseca očekujemo prvi sastanak ustavotvorne komisije Sirije

FENA Internet

ANKARA, 18. decembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ženevi kako je ostvaren značajan napredak u vezi s formiranjem ustavotvorne komisije Sirije, javlja Anadolu Agency (AA). 

Cavusoglu je danas u Ženevi prisustvovao sastanku o Siriji s ruskim kolegom Sergejem Lavorvim i iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom. Nakon sastanka, Cavusoglu je odgovarao na pitanja novinara.

"Ostvaren značajan napredak u vezi s formiranjem ustavotvorne komisije Sirije", rekao je Cavusoglu te dodao kako nema nesporazuma oko imena koja su za komisiju predložili režim i opozicija u Siriji. 

On je dodao kako su moguća različita mišljenja kada je riječ o civilnom društvo te da na tome zajednički rade zemlje garantori i UN. 

Cavusoglu je dodao kako je na današnjem sastanku, osim o imenima, bilo govora i o proceduralnim pravilima ustavotvorne komisije. 

"Dakle, razgovarali smo o tome s kojim postotkom se trebaju donositi odluke, kojim omjerom, da li s dvotrećinskom većinom ili nekim većim postotkom. Bilo je govora o tim i sličnim temama. Polako privodimo kraju", kazao je Cavusoglu. 

Dodao je kako su tri zemlje garantori pojačali napore za što prije stvaranje ustavotvorne komsije, te dodao: 

"Predviđamo da će prvi sastanak te komisije biti održan u prvom mjesecu naredne godine. Kao garantori iz Astane nastavljamo s međusobnim jačanjem napora. Današnji sastanak je svakako pokazatelj koliko su procesi iz Astane i Sočija značajni za politički proces u Siriji i da su oni počeli donositi rezultate. Današnji sastanak je bio vrlo učinkovit. Želimo da ovi sastanci budu korisni za budućnosti Siriji i politički proces u zemlji. Kao Turska, kao značajan akter nastavit ćemo pružati naš doprinos" poručio je Cavusoglu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'