Kultura     | 19.12.2018. 10:39 |

Otvaranje izložbe portreta bh. slikara Marija Mikulića sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Izložba portreta istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Marija Mikulića bit će otvorena u četvrtak u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Na izložbi će biti predstavljena 33 umjetnička djela iz respektabilnog opusa Mikulićevih portreta, 27 iz privatne zbirke porodice Mikulić i šest djela iz umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva.

Na otvorenju izložbe prisutnima će se obratiti autorice izložbe Bojana Mikulić, kćerka Marija Mikulića, kustosica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč i direktorica škole Elma Alić-Šobot.

Cilj izložbe je građane, a posebno učenike Srednje škole primijenjenih umjetnosti, upoznati sa fantastičnom galerijom portreta ovjekovječenih u vremenu vještom rukom ovog sjajnog slikara.

Do završetka Državne škole za likovnu umjetnost u Sarajevu, Mario Mikulić je imao bogato ispisanu životnu putanju, začetu u gradu Korčuli (8. maja 1924. godine), djetinjstvo provodi u Omišu i Splitu. Početkom Drugog svjetskog rata počeo je raditi političke karikature, a 1941. godine dolazi u Sarajevo gdje nastavlja svoje školovanje.

Priključuje se partizanima 1944. godine i tamo započinje raditi kao ilustrator u partizanskoj štampi. Nakon oslobođenja vratio se u Sarajevo i upisao, odmah po njenom osnutku, Državnu školu za likovne umjetnosti, sadašnju Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Profesori su mu bili Mica Todorović, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Sigo Sumereker. Školu je završio 1949. godine kao odličan đak njene prve generacije u kojoj su bili još i Ljubo Lah, Vlado Vojnović, Mustafa Pezo, Franjo Likar i drugi.

Mario Mikulić se nije povodio za tekućim likovnim tendencijama, ustrajavao je u svojoj čudnoj morfološkoj strukturi koja je oslikavala čovjeka, njegov život i vrijeme kojem je pripadao. Centar stvaralačkog djelovanja Marija Mikulića bio je portret, kroz koji otkriva karakternu istinu modela. Mikulić nije slikao po narudžbi i za druge nego je bio i ostao sam svoj naručitelj.

Muzej Sarajeva raspolaže sa više raznorodnih Mikulićevih djela od kojih šest slika spadaju u portretski opus koje će biti izložene i na ovoj retrospektivnoj izložbi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Isak se sastao sa v.d. direktorice JU Muzej Sarajeva

U Muzeju Sarajeva otvorena stalna postavka 'Sarajevo kao imaginacija'

Karađoz teatrom Muzej Sarajeva započeo obilježavanje 75 godina postojanja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta