Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 15:44 |

Osobe s invaliditetom počinju pripravnički staž u 11 organizacija i ustanova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.decembra (FENA) - Zahvaljujući potpori Europske unije, Caritas BiH s partnerskim organizacijama provodi projekt POWER koji za cilj ima pružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.

Jedanaest osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, uskoro će početi svoj pripravnički angažman, nakon što su potpisali ugovore o saradnji s predstavnicima jedanaest poduzeća, ustanova i organizacija, saopćeno je iz Nadbiskupijskog centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Ugovori su potpisani 18. i 19. prosinca u Sarajevu i Mostaru, a ova saradnja između poslodavaca i osoba s invaliditetom je omogućena u okviru projekta "POWER" koji finansira Evropska unija, a implementira Caritas Bosne i Hercegovine.

Pripravnički angažman podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina, stjecanje radnog iskustva i razumijevanje radnih zadataka.

Pripravnici su osobe s invaliditetom, s najmanje 50 posto invaliditeta, do 35 godina starosti i koje nemaju radno iskustvo, odnosno evidentirane su u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe. 

Iz Caritasa Bosne i Hercegovine Zlatko Malić naglasio je važnost ovog događaja, ali i zajedničkog rada na pružanju konkretne pomoći osobama s invaliditetom.

Malić je podsjetio sve poslodavce na ozbiljan pristup prilikom mentoriranja pripravnika, kazavši kako je uloga mentora da budu poveznica između organizacije, pripravnika i projekta POWER.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, predstavnici poslodavaca još jednom su izrazili spremnost da angažiraju osobe s invaliditetom kao pripravnike, koji će obavljati različite poslove tijekom pripravničkog angažmana.  

Pripravnički angažman jedan je od prvih koraka u ispunjavanju prava na rad osobama s invaliditetom koji će im pomoći u rješavanju statusa zaposlenika, saopćeno je.

Projekt P.O.W.E.R. je dvogodišnji projekat koji financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Europska unija financira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Caritas BiH nastavlja pružati potporu osobama u migracijama

Video materijal s potpisivanja ugovora između Caritasa Švicarske i gradova iz Hercegovine

Hrvatski Caritas i Caritas BiH sklopili sporazum o suradnji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!