Sport     | 21.12.2018. 12:33 |

Zenički atletičari Tuka i Pezer postali ove godine i dvoranski prvaci Balkana

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. decembar (FENA) - Članovi Atletskog kluba Zenica, čija su muška seniorska ekipa i ženska juniorska ekipa prošle sezone osvojile državna prvenstva u svojim kategorijama, ukupno su protekle sezone osvojili 25 prvih, 15 drugih i 16 trećih mjesta - izjavio je na današnjoj pres-konferenciji generalni sekretar i trener tog kluba Aziz Kevelj.

Ističe da je oboreno nekoliko bh. rekorda. Amel Tuka u dvorani na 400 m (47.41), Mesud Pezer u kugli u dvorani (21.15 m), juniorka Mediha Salkić na otvorenom u kugli (14.44 m) i disk (48:88 m) te junior Maid Redžić u visu (u dvorani 211 cm i na otvorenom 216 cm).

Kevelj dodaje da je Pezer, s rekordom BiH i Balkana, bio i peti na Svjetskom prvenstvu u dvorani, dok je Maid Redžić zauzeo 12. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u dvorani te ušao u finale. Na raznim međunarodnim mitinzima takmičari tog kluba prvi su bili 24 puta, 20 puta drugi i 13 puta treći.

-Znači, na međunarodnim mitinzima imali smo ukupno 57 plasmana na pobjednička postolja - naglašava Kevelj te dodaje da su na balkanskim prvenstvima osvojili dva prva mjesta.

-Prvi su bili Mesud Pezer u bacanju kugle i Amel Tuka na 800 metara, koji su i balkanski rekorderi u svojim disciplinama - Pezer 21.15 m u dvorani, a Tuka 1:46.33. Osvojili su i jedno drugo mjesto (junior Maid Redžić u skoku u vis) i dva treća mjesta (Pezer na otvorenom i juniorka Mediha Salkić u bacanju kugle) - napominje Kevelj.

Također, Pezer je bio treći na Evropskom zimskom bacačkom kupu. Tuka je bio u polufinalu te zauzeo 13. mjesto na 800 m na Evropskom prvenstvu. Hamza Alić prvi na Mediteranskim igrama u bacanju kugle, na kojima su bronzane medalje osvojili Abedin Mujezinović (800 m), Dejan Mileusnić (koplje) i Pezer (kugla).

Predsjednik Nedžad Heco naveo je kako su puno toga uradili i na poboljšanju infrastrukture, koja će omogućiti nove dobre rezultate.

-Stazu smo potpuno renovirali, ali je ostalo da se renovira unutrašnji dio staze i dio za zagrijavanje na pomoćnom terenu Kamberovića polja. U fazi smo sticanja dodatnih 50.000 KM, koje nam je za te poslove obećao Grad. Nadamo se da će to obećanje i ispuniti - podvukao je Heco.

Zahvalio je Javnom preduzeću za upravljanje sportskim objektima u gradu, koje je ugradilo grijanje u svlačionice ispod atletskog stadiona pa atletičari konačno imaju i toplu vodu.

Najavljuje da će i Međunarodni miting "Zenica 2019“, koji organiziraju prve srijede u junu, biti bolji nego svi dosadašnji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Alić: Cilj je omasoviti članstvo te da Atletski klub Zenica ostane najbolji u BiH

Tuka: Sanjao sam ovaj trenutak, kada ću moći podijeliti radost s vama

Članovima Atletskog kluba 'Zenica' nagrade u iznosu 6.500 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta