Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 17:22 |

Dokić o smijeni ambasadora: Presuda bez saslušanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Atini Branko Dokić se, povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju svih srpskih ambasadora, a na prijedlog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, oglasio saopćenjem da bi upoznao javnost o stvarnim činjenicama kada je on u pitanju, a koje su, kako navodi, potpuno izvrnute i netačno predstavljene, u pripremnoj fazi pomenute odluke.

Dokić ne dovodi u pitanje samu Odluku, već sve ono što joj je prethodilo.

- Svoje namjere da povuku sve srpske ambasadore Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH javnost su pripremali opštim diskvalifikacijama poput onih da smo svi profesionalno nekompetentni, da nismo radili u interesu Srba i Republike Srpske, da nismo sarađivali s institucijama Srpske ili da smo „u protekle četiri godine nanijeli više štete Republici Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke stranke“ - navodi Dokić.

Tvrdi da su, sa stanovišta onog što je za proteklih 18 mjeseci učinio na poziciji ambasadora BiH u Grčkoj, takve ocjene netačne i uvredljive. 

Zato je, kaže, i odlučio da demantuje ove navode i upozna javnost s konkretnim činjenicama.

- Pošto se dovode u pitanje rad u interesu Srba i Srpske, te saradnja s institucijama Srpske, akcenat ovog reagiranja je na onom šta sam, kao ambasador BiH u Atini, u proteklih 18 mjeseci, uradio direktno ili indirektno za Srbe i Srpsku. Detaljni, cjeloviti izvještaji postoje u Ministarstvu inostranih poslova BiH u Sarajevu - naveo je Dokić, te pobrojao aktivnosti koje je, zajedno sa saradnicima u Ambasadi, proveo u proteklom periodu.

Na kraju je izrazio i nezadovoljstvo načinom na koji je Predsjedništvo donijelo odluku o razriješenju ambasadora.

- Po principu kolektivnog “zločina” presuđeno je bez saslušanja više od dvadeset ambasadora, za malo više od pola sata. No, nije moje, u ovom trenutku, da se bavim tom “odgovornošću” niti da ukazujem na posljedice takvog rada - saopćio je Dokić. 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo