Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 20:08 |

Rudić: Zakoni treba da pomognu boljem položaju i zaštiti novinara

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić izjavila  je kako je jako zadovoljna projektom “Mediji i javni ugled” zato što su u dvije i po godine četiri organizacije civilnog društva uspjele napraviti nešto što godinama pokušavaju da naprave državne institucije, a to je nacrt zakona o transparentnosti medijskog vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma, prednacrt zakona o oglašavanju i posebne politike i procedure za finansiranje medija iz javnih budžeta.

Napomenula je da je u protekle dvije i po godine organizirano 18 različitih događaja u kojima je sudjelovalo više od 500 novinara, urednika, predstavnika medijske zajednice, vlasnika medija, oglašivačke industrije.

Provedena je medijska kampanja na 34 medija, a urađene su i tri ekspertske analize koje nikada prije nisu bile urađene u BiH, a odnose se na postojeću legislativu i evropske standarde zaštite pluralizma informacija i javnosti medijskog vlasništva, o oglašavanju i o finansiranju medija iz javnih budžeta.

- Osim toga, producirano je više od 100 tematskih tekstova, 15 biltena Enovinar, tako da su to sve brojke koje govore o tome da je u ovom kratkom periodu urađeno jako puno aktvnosti da bi se dobili nacrti zakona koji u ovom trenutku predstavljaju nešto što je mišljenje stručnjaka u toj oblasti i što je produkt rada civilnog društva - kazala je Rudić večeras Feni na događaju kojim se Konzorcij „Mediji i javni ugled“ želio zahvaliti medijima koji su učestvovali u kampanji u okviru tog projekta.

Rudić je istaknula da su to dokumenti na kojima se treba raditi. Pojašnjava da će ih oni predati nadležnim ministarstvima, prije svega ministarstvima komunikacija, za ljudska prava, pravde, Direkciji za evropske integracije, Zastupničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH, te parlamentarnim komisijama itd.

- Očekujemo da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na unapređenju tih prvih dokumenata, da ćemo ih dati u parlamentarnu proceduru i onda voditi različite zagovaračke aktivnosti da se ti zakoni usvoje - navela je Rudić.             

Kaže da zakoni nude rješenja koja će pomoći medijskoj zajednici da se puno više okrene prema javnom interesu, interesu građana, koji očekuju da budu transparentni i odgovorni prema javnosti.

Pojasnila je da ti nacrti predviđaju i sankcije za one koji ne budu prijavljivali vlasništvo, a s druge strane predlažu i formiranje fonda za medije.

Dodala je da ti zakoni treba da pomognu boljem položaju novinara, zaštiti novinara na način da će jasne standarde i pravila poslovanja imati i vlasnici medija, i oglašivačke agencije i svi oni koji participiraju u medijskoj industriji.                

Projekt “Mediji i javni ugled” je pokrenut 2016. godine s ciljem promoviranja transparentnosti medijskog vlasništva i legitimnih obrazaca finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini.

Projekt je finansirala Evropska unija u BiH,  uz sufinansiranje Ambasade Sjedinijenih Američkih  država u BiH, a provodio ga je konzorcij koji čine Udruga/udruženje BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za štampu i online medije u BiH i NVO JaBiHEU.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rudić: Novinari i mediji moraju biti organizovani i educirani za zaštitu vlastitih autorskih prava

Rudić: U prošloj godini zabilježeno 79 slučajeva napada na novinare u BiH

Rudić: Projekt 'Slobodni mediji za slobodno društvo' uspješno završen HUB-om

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'