Bosna i Hercegovina     | 24.12.2018. 12:27 |

Socijalni partneri zadovoljni radom Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. decembar (FENA) - Saradnja socijalnih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu, kako su svi akteri istakli na pres-konferenciji nakon 12. redovne sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK (ESVZDK), bila je izuzetno dobra nakon njegove reaktivacije prošle godine. ESVZDK, naime, nije funkcionisao od 2011. pa sve do februara prošle godine.

- Danas je na dnevnom redu bila jedna značajna tačka: Prednacrt reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na području Federacije BiH. Imali smo dobru i kvalitetnu raspravu, a sve primjedbe koje su iznesene Vlada ZDK će objediniti i poslati u Skupštinu ZDK - najavio je resorni ministar rada i socijalne politike ZDK Nurđehan Šahinović, koji je istakao kako su raspravljali i o budžetu ZDK-a te o izvještajima menadžmenta javnih ustanova i preduzeća.

Zahvalio je na saradnji predstavnicima Sindikata ZDK i Udruženje poslodavaca FBiH – Grupacija ZDK te dodao da je u ZDK, prema statistici, nezaposleno oko 59.000, a zaposleno oko 85.000 stanovnika, čija je prosječna plaća oko 813 KM. To je manje od prosjeka u FBiH, gdje je prosjek plaće 894 KM.

Formiranje ESVZDK rezultat je sluha koji je imala Vlada ZDK, sa premijerom Miralemom Galijaševićem, da aktuelizira socijalni dijalog koji je bio prekinut od 2011. godine.

Na osnovu analiza Udruženja poslodavaca FBiH, ovo je najuspješniji ESV, koji je na svojim dnevnim redovima iznio brojna aktuelna pitanja, kazao je Ibrahim Meškić, zamjenik predsjednika Grupacije poslodavaca ZDK.

On je napomenuo kako je Vlada ZDK neke njihove primjedbe uvrstila u izmjene zakona, a potpuno iz skupštinske procedure izbacila Zakon o turističkim zajednicama, koji je, dodao je Meškić, trebao nametnuti dodatne doprinose poslodavcima.

- Uspjeli smo, zajedno i sa Sindikatima, da nađemo zajednički jezik o skoro svim značajnim pitanjima i da se usaglasimo. I ovom prilikom ih moram pohvaliti na kooperativnosti o radu - kazao je Meškić, koji je napomenuo kako su iz ESVZDK išle i inicijative za izmjenu nekih zakona u nadležnosti FBiH.

Samo Zakon o korištenju građevinskog zemljišta FBiH, koji je oboren na Ustavnom sudu FBiH, samo će na području ZDK-a poslodavcima uštedjeti oko 12.000 KM.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata ZDK Mirnes Isaković napomenuo je kako socijalni dijalog uvijek zavisi od spremnosti vlade, a u čemu su imali podršku Vlade ZDK.

- Želim izraziti zadovoljstvo dosegnutim socijalnim dijalogom kroz ESVZDK. Zadovoljni smo načinom i odnosom ostala dva socijalna partnera, a tabu tema u našim raspravama nema - istakao je Isaković, koji je dodao kako su oni, mada su možda i najmlađi ESV u BiH, školski primjer kako ono treba funkcionirati.

Današnjoj sjednici ESVZDK prisustovao je i novi predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK Kasim Kotorić iz Tešnja, koji će nakon Nove godine postati i punopravni član tog tijela. On je istakao kako je nužna potpuna reforma svih zakona u vezi s radnim zakonodavstvom, pogotovo u zdravstvu, za koje poslodavci izdvajaju velike novce, a ipak su dužni plaćati sve obaveze iz bolovanja svojih radnika do 42 dana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije