Ekonomija     | 26.12.2018. 11:24 |

Općina Centar osigurala sredstva za samozapošljavanje mladih osoba

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Općina centar Sarajevo osigurala je 250.000 KM na godišnjem nivou za podršku samozapošljavanju mladih osoba i dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu pokretanja start-up biznisa.

Tim povodom, danas je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao ugovore sa 23 mlade osobe, čija je projektna aplikacija za sufinansiranje start-up biznisa prihvaćena.

Ajnadžić je istaknuo značaj projekata i inicijativa orijentiranih ka zapošljavanju mladih na području općine, ocijenivši kako se u konkretnom slučaju radi o dobroj prilici da dobitnici bespovratnih sredstva uz sebe, zaposle i druge osobe u sklopu vlastitih biznis programa.

Poželio im je uspjeh u razvijanju vlastitih biznisa, potcrtavajući odgovornost koju imaju u pogledu optimalnog utroška sredstava poreznih obveznika koja su im stavljena na raspolaganje.

Ajnadžić je najavio i realizaciju drugih općinskih projekata usmjerenih na osiguranje boljih uvjeta za pripadnike mlade populacije, uključujući stambeno zbrinjavanje u 2019. godini, odnosno priliku za kupovinu stanova putem beskamatnog kreditiranja na dugi rok od 15 do 30 godina, kao i izgradnju i stavljanje u funkciju IT-parka.

Čestitke dobitnicima bespovratnih sredstava uputili su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i Amer Kapo, predsjednik Komisije za odabir aplikacija u sklopu projekata samozapošljavanja, odnosno aktivne politike zapošljavanja putem pokretanja start-up biznisa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'