Bosna i Hercegovina     | 28.12.2018. 12:09 |

Osmanović: Trend ispisa iz bh. državljanstva nastavljen i ove godine (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine realiziralo je niz projekata iz oblasti sporta, obrazovanja, kulture, nauke i zdravstva u godini na izmaku, a ujedno su stvorene i pretpostavke da novi saziv Vijeća ministara nastavi s realizacijom ciljeva poput usvajanja strategije iz oblasti zapošljavanja, obrazovanja i kulture.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, dodajući da bi se trebao nastaviti rad na izmjenama zakona o deminiranju, o Agenciji za lijekove te o Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA).

Govoreći o projektima realiziranim u protekloj godini izdvojio je pomoć od 1,9 miliona KM za finansiranje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji će se ove godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Komisija za izbor najboljeg sportiste dodijelit će državnu nagradu za sport Dušanu Bajoviću, a ministar je dodao da je ove godine podržano 146 sportskih subjekata s 1,35 miliona KM.

Kada je u pitanju obrazovanje, Ministarstvo je izradilo prilagođen priručnik za djecu migranata koja su se našla u BiH, a izrađen je i portal za online dopunsko obrazovanje za djecu u dijaspori.

Osmanović je kazao da je s entitetskim ministarstvima kulture zaključen Protokol o modelu predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti te će BiH predstavljati projekt "Zenica - Trilogija", umjetnice Danice Dakić za koji će biti osigurano 180.000 KM.

Kroz sufinasiranje projekata institucija kulture u BiH u iznosu od 3.097.000 KM podržana su 123 projekta, a sredstava granta Međunarodne kulturne saradnje u iznosu od 390.000 KM podijeljena su na 47 projekata.

Ove godine obilježeno je 25 godina članstva BiH u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), a "Branje trave ive na Ozrenu" upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i to je treći element iz BiH.

Usvojena je Revidirana strategija razvoja nauke u BiH do 2022. godine, a dodijeljena su grant sredstva u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH.

Ministar je napomenuo da je u toku izrada potrebnih dokumenata kako bi se potpisao Sporazum o socijalnoj sigurnosti između BiH te Češke i Belgije, kakav je potpisan sa Švicarskom.

U oblasti državljanstva i putnih isprava Ministarstvo je ažuriralo evidencije osoba koje podliježu reviziji državljanstva, te je u odnosu na utvrđeni broj od 11.463 osobe u 2017. godini, prema unaprijed utvrđenim parametrima putem pretraga izvršenih u bazama IDDEEA-e, taj broj smanjen na 9.879 osoba.

Trend ispisa bh. građana iz državljanstva nastavljen je i ove godine, iako je znatno manji, te je ispis zatražilo oko 4.000 osoba, među kojima je najviše osoba iz onih država s kojima BiH nema potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu.

Ministar Osmanović izrazio je žaljenje što u njegovom četverogodišnjem mandatu nije uspio riješiti pitanje pravnog statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, dodajući da bi se u narednom periodu trebalo iznaći rješenje da se dio ostavi na nivou države, a ostale da budu na nivou entiteta.

Pogledajte http://fena.ba/video/2426/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FdLfDbeDrbslHWcezxAQnODoXk4qsCUG?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Pokrenuta procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za zakon o nepokretnoj imovini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo