Svijet     | 28.12.2018. 21:11 |

Lavrov: Cilj nove turske vojne akcije u Siriji iskorjenjivanje terorizma

FENA Internet

MOSKVA, 28. decembra (FENA) - Rusija turski plan za pokretanje nove vojne operacije u Siriji vidi kao nastojanje da se iskorijeni terorizam i vrati sirijski suverenitet, kazao je u petak Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova. 

- O planu Ankare razgovarat ćemo na sastanku u subotu u Moskvi kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova i odbrane obje zemlje - kazao je Lavrov nakon današnjeg sastanka s jordanskim ministrom vanjskih poslova Ayman Safadi u glavnom ruskom gradu.

- Vidimo planove Ankare da sprovede dodatne antiterorističke akcije u sjeveroistočnoj Siriji sa stanovišta iskorjenjivanja terorizma i vraćanja sirijskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - dodao je, prenosi agencija Anadolija. 

Turski lideri rekli su da će uskoro doći do antiterorističke akcije istočno od rijeke Eufrat u Siriji, koja će biti usmjerena protiv terorističke grupe YPG/PKK. Turska je od 2016. godine sprovela dvije uspješne antiterorističke akcije u Siriji.

U međuvremenu, Dmitry Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da je svrha kontakata između ruskih i turskih zvaničnika "da donesu potpuni jasnoću i usklade akcije i razumijevanje budućeg razvoja situacije u Siriji".

Lavrov je u petak ugostio jordanskog kolegu u Moskvi kako bi razgovarali o Siriji i sukobu između Izraela i Palestine.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je iznenadio objavom da će iz Sirije povući trupe Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova odluka uslijedila je nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, tokom kojeg su se dvojica lidera složila o potrebi za učinkovitijom koordinacijom u zemlji koja je pogođena građanskim ratom.

Rusija je pozdravila Trumpovu najavu, kao i Erdogan koji je kazao da su SAD "uradile svoje".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo