Bosna i Hercegovina     | 30.12.2018. 15:39 |

Dodik: Realan cilj da dosegnemo status kandidata u EU

FENA Aida Kovač

ISTOČNO SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas na godišnjoj pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao da smatra kao najznačaniji događaj u BiH u ovoj godini održavanje općih parlamentarnih izbora, "koji su provedeni u demokratskoj i fer atmosferi".

Ocijenio je kako je "nedvosmileno da je u ovim izborima bilo značajno miješanje stranog faktora na svim nivoima u BiH, a pogotovo u RS".

Dodik se osvrnuo i na problem migranata u BiH, te kazao da će činiti sve da u narednoj godini dođu do efikasnih mjera za sprečavanje ulaska migranata.

- Smatramo da migranti, kada uđu na ovaj prostor, su veći problem i da je manji problem da ih spriječimo na granici nego da ih onda jurimo po čitavoj BiH i tražimo smještajne kapacitete. Migranti su unijeli dosta destabilizacije u samu BiH u protekloj godini - smatra Dodik.

Kazao je da ono što bude radio sa svojim saradnicima bit će usmjereno ka tome da se fizički spriječi ulazak migranata u BiH i da se postave efikasne kontrole granice, što podrazumijeva i efikasne strukture koje će se time baviti.

- U RS-a ja vjerujem u sposobnost policije RS da tu mjeru provede - naveo je on.

Dodao je da kao član Predsjedništava BiH vjeruje da će se podržati odluka o odbijanju projekata za dugoročno stacioniranje migranata na ovom prostoru.

Dodik je istaknuo i to da na nivou BiH treba učiniti to da se uspostave takvi mehanizmi i procedure koji neće biti smetnje bilo kome za razvoj, nijednom entitetu, nijednoj općini, nijednoj regiji.

- Ja nisam član Predsjedništva koji će se baviti pitanjima bilo kakvog sprečavanja razvoja bilo kog dijela BiH, pa bio on i u Federaciji BiH, ukoliko nije protiv interesa same Republike Srpske - naveo je Dodik.

Ukazao je i na potrebu uspješne regionalne saradnje, koja podrazumijeva i „dosta otvorenih pitanja“.

Osvrnuo se i na pitanje Kosova, te ponovio stav da Republika Srpska nije spremna da da saglasnost za priznanje Kosovo i da se to neće desiti ni u narednoj godini, "neće se desiti nikada".

- RS ne može da prihvati odluku o priznanju Kosova u situaciji kada se Srbija bori u dijalogu sa Prištinom za očuvanje svog teritorijalnog integriteta - naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je realan cilj, ukoliko Evropa ima za to spremnosti, „da dosegnemo status kandidata u EU“.

- Mislim da je učinjeno dosta toga da se taj status kandidata dodijeli BiH. Vjerujem da ćemo u dijalogu sa strukturama EU uspjeti da dođemo do konačne saglasnosti i o tome. Prije toga ćemo morati formirati vlast na nivou BiH - kazao je Dodik.

Imali smo, dodao je on, sjajnu priliku da to uradimo, kao nikad do sada, već do Nove godine „da je bilo spremnosti političkih faktora u FBiH“.

Sada, kaže, imamo zastoj, paralizu, „Vijeće ministara u kojem sjede ljudi koji su već izabrani u zakonodavnu vlast“.

Dodik je kazao da „nas u idućoj godini čekaju i pitanja vezana za reformu izbornog zakonodavstva“.

Naveo je kako nije protiv određenih reformi, ali svakako kao važan faktor koji će učestvovati u tome, misli da treba donijeti takve izmjene koje će omogućiti da izborni proces bude dodatno transparentan, fer, pošten i da bude u skladu sa Ustavom, i da se obezbijedi da izborni sistem funkcioniše na prostoru cijele BiH.

- Sljedeća politika koju ćemo provoditi u narednoj godini je politika vojne neutralnosti. Narodna skupština RS je donijela rezoluciju o tome i RS svrstala u prostor koji će se boriti za vojnu neutralnost. Ja tu politiku neću derogirati i neću je mijenjati - kazao je Dodik.

Dodao je da kao član Predsjednoštva BiH koji dolazi iz RS-a nije spreman da poduzme bilo koju mjeru, pred bilo kojim autoritetom, da promijeni odluku NSRS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'