Bosna i Hercegovina     | 31.12.2018. 11:03 |

Praštalo: Važno je da prije maja BiH dobije kandidatski status za EU

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo očekuje da će se većina bh. političara nositi interesima građana BiH i da će početkom naredne godine zaokružiti proces formiranja vlasti na svim nivoima.

- To bi bila jasna poruka i Evropskoj uniji da s nekim boljim, pozitivnijim pogledom posmatra BiH posebno s tog aspekta da su sljedeće godine izbori za Evropski parlament. Mislim da će se malo ljudi od maja pa do kraja 2019. godine baviti Bosnom i Hercegovinom i Balkanom. Naime, više tema će biti oko toga da li će desiničarske snage ojačati unutar evropskih intitucija, što ne bi bilo dobro ni za BiH a ni za region. Stoga je bitno da naši političari dođu do mogućih kompromisa i da se stvori funkcionalna država - rekao je za Fenu Praštalo.

Nada se da će BiH dobiti kandidatski status prije maja, što opet, kako kaže, zavisi od dobre volje političara da formiraju vlast.

Evropski pokret u BiH stava je da je 2018. godina bila teška, te Praštalo podsjeća da je "BiH sa Kosovom svrstana u tu neku treću kategoriju gdje nema jasne perspektive kada bi mogla postati članicom Evropske unije“.

- Nažalost BiH nema tu perspektivu kao što imaju Srbija i Crna Gora da negdje oko 2025. godine mogu očekivati punopravno članstvo u EU – zaključio je Praštalo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Plakalo: Poruke predsjednice EK jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni početka pregovora sa EU

Plakalo: Predstojeći izvještaj EK o BiH će biti pozitivniji od prethodnih iako BiH nije napravila veliki pomak

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana