Svijet     | 31.12.2018. 11:19 |

Afganistanski talibani u Teheranu održali mirovne razgovore

FENA Internet

TEHERAN, 31. decembra (FENA) - Iran je saopćio da su talibanski predstavnici u Afganistanu razgovarali s iranskim zvaničnicima u Teheranu u nedjelju, dok Islamska Republika nastoji da iskoristi mirovne pregovore u susjednoj zemlji kako bi suzbila uticaj ostalih islamističkih grupa.

Razgovori su održani uz znanje afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija i imali su za cilj odrediti parametre za pregovore između talibana i afganistanske vlade, saopćio je u ponedjeljak portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

- Talibanska delegacija jučer je boravila u Teheranu. Oni su imali široke pregovore sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova - izjavio je Qasemi na konferenciji za novinare emitovanoj uživo na državnoj televiziji.

Talibani, koji nastoje ponovo uvesti vladavinu strogog islamskog zakona u Afganistanu nakon njihovog svrgavanja u 2001. godini, tvrde da je prisustvo stranih snaga glavna prepreka miru. I pored činjenice da su mirovni pregovori dobili na zamahu, borbe su nastavljene uz teške žrtve na obje strane.

Bande iz džihadističke grupe Islamska država sve su aktivnije u Afganistanu u posljednjim godinama, sukobljavajući se i s vladinim i s talibanskim snagama, i alarmirajući susjedne zemlje. 

Talibanski izvori saopćili su u ovom mjesecu da su također pregovarali s američkim zvaničnicima o prijedlozima o šestomjesečnom primirju u Afganistanu i o budućem povlačenju stranih trupa.

Također u decembru, afganistanske snage napustille su udaljenu zapadnu oblast na granici s Iranom, prepuštajući tu regiju talibanima nakon što vlada nije uspjela da ponovo snabdije vojnike smještene u njoj, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom