Svijet     | 02.01.2019. 16:54 |

Pompeo očekuje brz konzularan pristup Amerikancu uhapšenom u Rusiji

FENA Internet

BRAZILIJA, 2. januara (FENA) - Sjedinjene Države očekuju da se omogući brz diplomatski pristup bivšem marincu uhapšenom u Rusiji zbog navodnog špijuniranja, kako bi saznale više o optužbama, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Mike Pompeo.

- To hapšenje nije primjereno i mi ćemo tražiti njegov trenutni povratak - izjavio je Pompeo novinarima tokom posjete Brazilu, gdje je prisustvovao inauguraciji nove vlade te zemlje.

Ruska služba državne sigurnosti FSB saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila Amerikanca, za koga navodi da je "obavljao čin špijunaže". 

Uhapšeni je identifikovan kao Paul Whelan (48), bivši marinac koji je sada zaposlen kao direktor globalne sigurnosti američke kompanije za autodijelove BorgWarner.

Whelanova porodica saopćila je da je on bio u posjeti Moskvi kako bi prisustvovao vjenčanju i negirala je da je bio u špijunskoj misiji.

- Nadamo se da ćemo u narednim satima omogućiti konzularni pristup kako bi ga vidjeli i dobili priliku da saznamo više. Jasno smo iskazali Rusima naša očekivanja da saznamo više o optužbama i da uvidimo za šta je on optužen - izjavio je šef američke diplomatije, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'