Bosna i Hercegovina     | 03.01.2019. 13:33 |

Općina Centar Sarajevo - Za boračku populaciju 700.000 KM u 2018. godini

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo, imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu društva za njihove brojne probleme i potrebe, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći, saopćeno je iz te općine.  

Tako je u općinskom budžetu za 2018. godinu za tu namjenu obezbijeđeno preko 700 hiljada konvertibilnih maraka. Pri tome za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno je oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva su raspoređivana putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva.

Za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170 hiljada konvertibilnih maraka, s ciljem ublažavanja posljedica teškog ekonomsko socijalnog položaja pripadnika boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći. Raspodjela i ovih finansijskih sredstva se vršila putem Komisije za boračka pitanja, a prema usvojenim kriterijima. Dodatnih 20 hiljada maraka je utrošeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika.

Za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida izdvojeno je 50.000 KM.

U budžetu za 2018. godinu izdvojeno je i 90.000 KM za pomoć ratnim vojnim invalidima sa 100% invaliditetom – paraplegičarima i kvadriplegičarima za prilagođavanje putničkog automobila za samostalno upravljanje vozilom.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za Općinu Centar, kao i za održavanje spomen-obilježja na području središnje gradske općine u budžetu je obezbijeđeno oko 25 hiljada KM - navode iz te općine.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo