Bosna i Hercegovina     | 03.01.2019. 14:49 |

Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih.

Vrijednost radova je 12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

U okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja tunela Kobilja Glava.

Također, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi bilo spremno za izgradnju a u svrhu nastavka realizacije projekta.

Po riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača, kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je osigurala 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta bit će osigurana i iz kredita EBRD-a.

Kompletna trasa Prve transverzale kretat će se od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava - Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i spajati se s Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom