Svijet     | 03.01.2019. 15:45 |

Iranski ministar zdravstva podnio ostavku zbog rezova u budžetu

FENA Internet

TEHERAN,  3. januara (FENA) - Iranski ministar zdravstva podnio je ostavku zbog planiranih rezova u budžetu,u jeku ekonomske krize izazvane ponovnim uvođenjem američkih  sankcija Teheranu, javila je u četvrtak državna novinska agencija Irna.

Irna prenosi da je predsjednik Hassan Rouhani prihvatio ostavku Hassana Ghazizadeha Hashemija, koji se u širokoj javnosti smatrao ključnim zvaničnikom kada je Rouhani u 2014. godini pokrenuo ambiciozni plan univerzalnog medicinskog osiguranja koji je povremeno nazivan  “Rouhanicare”.

Hashemi se u više navrata žalio na odgode u isplatama iz budžetskih sredstava i na smanjenje finansiranja njegovog ministarstva u okviru novih planova potrošnje, javila je Irna.

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je uveo sankcije Iranu u prošloj godini, koje posebno imaju za cilj iranski naftni sektor koji je od ključnog značaja za ekonomiju zemlje, a nakon što je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma  2015. godine. Američke kaznene mjere dovele su do pada vrijednosti iranske nacionalne valute, rijala, i povećanja inflacije na gotovo 40 posto u  novembru.

Rouhani je u prošlom mjesecu predstavio državni budžet koji uključuje veća ulaganja za kategorije stanovništva s nižim primanjima, tvrdeći da će američke sankcije ugroziti egzistenciju prosječnih iranskih građana i usporiti ekonomski rast, ali da neće oboriti iransku vladu na koljena, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'