Bosna i Hercegovina     | 06.01.2019. 15:08 |

Paroh Slaviša Đurić: Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 6. januara (FENA) - Božić je vrijeme radosti, ljubavi, praštanja i pomirenja ljudi, kazao je u razgovoru za Fenu bugojanski paroh Slaviša Đurić.

Ističe da je to jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, te da će na prigodan način biti dočekan i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Čipuljiću.

-Pripreme za Božić počinju šestonedjeljnim postom, a to su dani u kojima slavimo radost rađanja Isusa Hrista i porodicu. Jer porodica je zaista, crkva u malom, gdje se mi molimo Bogu za mir, zdravlje i sreću svih ukućana - naglasio je.

Dodaje da je u kućama vjernika pripremljena božićna pečenica, te da će danas proslaviti dan kada se, tradicionalno, priprema badnjak koji se, inače, u hramove i domove unosi u ranim jutarnjim satima.

- U porodicama se taj badnjak stavlja na vatru za Božić, a u svim hramovima on se naloži uoči Božića, odnosno večernjeg bogosluženja. Ova naša mala parohija praznik dočekuje s radošću, jer su starijim parohijanima došla djeca, unučad - kazao je.

Po njegovim riječima, bogoslužbeni život u hramu, koji je sagrađen davne 1853., porušen u proteklom ratu a potom obnovljen i osvješten 2009., odvija se u kontinuitetu već stoljećima.

- Ljudi su se raselili, tako da trenutno u našoj parohiji živi 98 pravoslavnih vjernika, u 55 kuća. To su, uglavnom, staračka domaćinstva kojima ovaj hram služi kao mjesto okupljanja i zajedničke molitve - istaknuo je.

Za spomenuti hram se, ističe, vežu mnoge stvari, između ostalog i to da su, u nesretnom ratu, izgubljene veoma važne crkvene knjige, razna odobrenja, kao i matice krštenih, umrlih i vjenčanih.

Vjeruje kako će nadležne institucije na svim nivoima ubuduće posvetiti veću pažnju potrebama pravoslavne crkve i srpskog stanovništva koje „trenutno nisu zastupljene na način kako bi trebalo“.

Nada se da će, u saradnji s drugim vjerskim zajednicama, doprinijeti tome da se u centru grada za vrijeme Božića, a po uzoru na neke druge bh. sredine, postavi čestitka s napisom „Mir Božiji - Hristos se rodi“.

Paroh Đurić, koji je na službi u Bugojnu dvadeset godina, upravo tim riječima čestitao je svim građanima koji dočekuju i slave Božić ovaj veliki hriščanski praznik, uz želju da ga provedu u miru i toleranciji, okruženi ljubavlju najmilijih.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršij

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo