Svijet     | 07.01.2019. 15:48 |

Iran tvrdi da su Amerikanci tražili razgovore s Teheranom

FENA Internet

TEHERAN, 7. januara (FENA) -  Bliski saradnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija, izjavio je u ponedjeljak da su mu američki zvaničnici prišli prilikom posjete koju je učinio Afganistanu u prošlom mjesecu kako bi zatražili razgovore s Teheranom, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država pojačale su se od maja kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma koji je potpisan  2015. godine između Irana i svjetskih sila, i nakon toga je ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici koje su bile ukinute na osnovu sporazuma.

- Tokom moje posjete Kabulu prošlog mjeseca, Amerikanci su zatražili da održimo razgovore  - navodi novinska agencija riječi sekretara iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, ne konkretizujući o čemu su Amerikanci željeli da razgovaraju.

Američki zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara te vijesti.

U 2001. godini  Iran je sarađivao sa Sjedinjenim Državama kako bi pomogao u uspostavi nove afganistanske vlade koja bi naslijedila talibane, koji su svrgnuti u akciji pod američkim vodstvom, a  nakon napada al-Qaide  11.septembra te godine na američke gradove.

Shamkhani je boravio u Kabulu prošlog mjeseca radi razgovora sa Talibanima "o pomaganju u suzbijanju sigurnosnih problema u Afganistanu". Kazao je da je vlada u Kabulu upoznata s njegovim razgovorima s talibanima.

Većinski šiitski Iran ima bliske veze sa šiitima u susjednom Afganistanu, čije se milicije bore protiv talibanskih sunitskih militanata.

Washington optužuje Iran da pokušava da proširi svoj uticaj u zapadnom Afganistanu pružajući vojnu obuku, finansije i oružje talibanima, što Teheran negira.

Shamkhanijevi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon izvještaja o razgovorima između američkih i talibanskih zvaničnika i o budućem povlačenju stranih trupa uoči eventualnih mirovnih pregovora.

Khamenei je odbio ponudu o direktnim razgovorima koju je Trump uputio u prošloj godini, a iranski zvaničnici saopćili su da bolne američke sankcije nisu uspjele da oslabe ekonomiju zemlje.

U julu su iranske vlasti saopćile da je Teheran odbio osam američkih zahtijeva za sastankom između Trumpa i predsjednika Hassana Rouhanija na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru 2017.

- Američka fantazija i njena neprijateljska politika ne vode nikuda, uprkos svim njihovim vandalskim mjerama protiv iranskog naroda - navela je u ponedjeljak iranska državna televizija riječi portparola ministarstva vanjskih poslova  Bahrama Qasemija.

- Naša zemlja nikada neće posustati pred okrutnim pritiscima Sjedinjenih Država. Nikada se nećemo povinovati onima koji govore jezikom sankcija i grade zidove umjesto mostova - kazao je Qasemi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana