Bosna i Hercegovina     | 08.01.2019. 17:15 |

Društvo za ugrožene narode: Obilježavanje 9. januara u RS-u uvredljivo za žrtve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Društvo za ugrožene narode - Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu ističe da je pompezno proslavljanje "Dana Republike Srpske" 9. januara neprimjereno i uvredljivo ne samo za žrtve masovnih progona, egzekucija, silovanja i genocida, već i za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Proslava ovog datuma je, prema odluci Ustavnog suda BiH, neustavna, navodi također Društvo u saopćenju.

- Republika Srpska je nastala na piramidi kostiju ubijenih nesrba, što potvrđuju presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Hagu. Radovan Karadžić i kompletan establišment Republike Srpske osuđeni su za masovna ubojstva, masovne progone, masovna silovanja i deportacije u koncentracione logore, za spržena sela i porušene gradove i na koncu, za najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici. I konačno, Međunarodni sud pravde kao najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija proglasio je institucije Republike Srpske, vojsku i policiju, odgovornim za počinjeni zločin genocida u Srebrenici - citat je iz saopćenja Druištva za ugrožene narode.

Fadila Memišević i Belma Zulćić su uime tog udruženja kazale da obilježavanje "Dana Republike Srpske" teško podnose oni koji po masovnim grobnicama još traže po jednu kost svojih najmilijih, a to su majke, sestre, kćerke i rođaci ubijenih.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo: Svečanost povodom 9. januara kulminacija je Dodikove antidejtonske politike

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Komšić: 9. januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja Bosne i Hercegovine 'Velikoj Srbiji'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'