Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 15:18 |

Komšić: Pismo Pompea treba shvatiti kao podstrek za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela R. Pompea treba shvatiti kao podstrek i pruženu ruku SAD-a i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama.

Pompeo je pismom pozvao Predsjedništvo BiH na usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana, a Komšić ocjenjuje da ovakve reformske aktivnosti koje je potrebno uraditi, a kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) osiguravaju dugotrajan mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

- Bosna i Hercegovina i njene institucije su se već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka euroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije. Insistirat ćemo da se taj put nastavi - najavio je član državnog Predsjedništva u saopćenju.

Podvukao je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih i pluralističkih država koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa, oblikovane kroz institucije Evropske unije i NATO saveza, zaključujući da je krajnje vrijeme da BiH zauzme svoje mjesto u toj porodici jer alternativa nema.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Komšić čestitao Pesah: Neka ovaj praznik donese blagostanje, dobro zdravlje i radost u vaše domove

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta