Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 16:14 |

Džaferović: Obilježavanje dana RS-a grubo kršenje odluke Ustavnog suda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Obilježavanje 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašeno neustavnim, ocijenio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović poručuje da "svi oni koji učestvuju u ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji".

- To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjoj Luci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji. Takva politika nikome ne može donijeti nikakvo dobro, a naročito ne bh. entitetu RS i njegovim građanima - naglasio je član Predsjedništva BiH.

Ističe da se time Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, ne šalju dobre poruke, "pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima".

Od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, Džaferović traži da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana