Bosna i Hercegovina     | 10.01.2019. 13:26 |

Vlada USK utvrdila Nacrt programa rada u 2019. godini

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 10. januara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) je na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila Nacrt programa rada za 2019. godinu, koji će biti dostavljen i Kantonalnoj skupštini radi usklađivanja programa rada.

-Premijer Ružnić je već predstavio 25 najvažnijih tačaka programa rada Vlade USK, te je sada na svima nama da se maksimalno angažujemo na realizaciji zacrtanih ciljeva. U vremenu i okruženju u kojem živimo, sasvim je logično da su nam prioriteti stabilizacija budžeta, odnosno financijska stabilnost i pronalaženje zajedničkog jezika sa sindikatima svih budžetskih korisnika. Nezaobilazne teme su nam sprečavanje korupcije i kontrolisanje situacije s migrantima i izbjeglicama - rekao je ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević.

Kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović informisao je ostale članove Vlade o primjeni Zakona o šumama od strane Kantonalne uprave za šumarstvo.

-Problemi u ovoj oblasti se gomilaju oko dvije i po godine. U ovom slučaju se konkretno radi o ljudskim sudbinama, odnosno neriješenom statusu za 62 radnika Kantonalne uprave za šumarstvo. Resorno ministarstvo zajedno s Vladom pokušava riješiti prilično komplikovan problem, te smo zbog toga i od direktora Kantonalne uprave za šumarstvo i tražili izvještaj o radu za prošlu godinu. Čekamo i odluku Odbora za žalbe, sa željom da taj odbor prihvati žalbe radnika. Mislimo da je to jedino rješenje da bi se svim tim radnicima mogao uvezati radni staž od 30. juna i da bi se što prije riješio problem tih ljudi - dodao je ministar Kulenović.

Na današnjoj sjednici kantonalne vlade istaknuto je i kako je formiran pregovarački tim, koji će u kratkom vremenskom periodu pokušati postići dogovor sa sindikatima doktora medicine i stomatologije, zdravstvenih radnika i sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, koji su već najavili generalne štrajkove.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta