Magazin     | 11.01.2019. 08:14 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. siječnja (FENA) -  

- 347. Rođen vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva (379.-395.). Želeći da uspostavi što čvršće državno jedinstvo proglasio je kršćanstvo državnom religijom i zabranio paganske kultove.

- 1842. Rođen William James, američki filozof i psiholog, osnivač pragmatizma, po kojem je osnovni kriterij spoznaje njezina praktična vrijednost. Njegova Načela psihologije smatraju se još uvijek najboljim udžbenikom, a osim te knjige najpoznatiji je po svojoj teoriji emocija.

- 1843. Austrijski car Ferdinand I u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio je upotrebu ilirskog imena, posebno u "novinama i javnim spisima".

- 1850. Rođen Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar. Od 1884. godine je kao pravaš više puta biran za zastupnika u Hrvatski sabor. Kumičić se smatra predvodnikom naturalizma u hrvatskoj književnosti. Veliku popularnost stekao je povijesnim romanima, a pisao je i drame te romane sa socijalnom tematikom. 

- 1919. Rumunija anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austo-Ugarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trianonu 1920. Transilvanija je formalno dodijeljena Rumuniji.

- 1922. Inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti i to u Kanadi.

- 1928. Umro engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, nazivan "posljednjim velikim viktorijancem".

- 1946. Ustavotvorna skupština u Tirani je proglasila Narodnu Republiku Albaniju.

- 1962. Pod snježnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi.

- 1964. U SAD-u objavljeno prvo nacionalno izvješće po kojem je pušenje proglašeno štetnim za zdravlje, odnosno da je smrtnost pušaća veća nego kod nepušaća, da imaju veći rizik od dobivanja raka pluća i da pušenje kod trudnica šteti novorođenčadi. Zanimljivo je da su članovi komisije koja je sastavila izvješće, i sami pušaći, ocijenili da je pušenje navika, a ne ovisnost. Tek je 1989. pušenje proglašeno ovisnošću.

- 1989. Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih političara na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

- 2006. Vulkan Ogastin na Aljasci eruptirao dva puta, što je prva njegova erupcija od siječnja 1986. godine.
 
- 2007. Britanska književnica Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti. Serija romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru prodana je u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta.

- 2015. U drugom krugu šestih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, čime je postala prva žena na funkciji predsjednika Republike Hrvatske.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo