Ekonomija     | 11.01.2019. 15:05 |

Ministar Šteta: Vlada KS i GRAS zajednički će raditi na konsolidaciji preduzeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS), Ministarstvo saobraćaja i menadžment KJKP "GRAS" zajednički i intenzivno će raditi na konsolidaciji stanja u ovom preduzeću, najavio je resorni ministar Adnan Šteta.

On je danas posjetio "GRAS" gdje je sa upravom i menadžmentom, te predstavnicima Sindikata razgovarao o problemima u svim segmentima poslovanja ovog preduzeća, kao i budućoj saradnji radi unapređenja javnog gradskog prijevoza.

Kako je dogovoreno, na osnovu prijedloga interventnih mjera koje će "GRAS" dostaviti Vladi odredit će se zajednički prioriteti djelovanja sa fokusom na trenutno poslovanje preduzeća dok će se, po riječima ministra Štete, kroz strategiju i zakon o javnom gradskom prijevozu konsolidovati kompletan sistem javnog gradskog prijevoza kao i poslovanje "GRAS"-a.

Strategija i zakon bi se trebali donijeti tokom ove godine, a cilj je da se urede odnosi svih učesnika u javnom saobraćaju, tarfini sistem odnosno cijene karata, kupona i subvencije, raspodjele linija gradskog i prigradskog saobraćaja, uključujući i plan gradnje saobraćajne infrastrukture za narednih 20 godina.

- Sve odluke koje se tiču ovog javnog komunalnog preduzeća sigurno se neće donositi bez učešća i uvažavanja zahtjeva njegovog rukovodstva. Neophodan nam je zakonski okvir, jer bez zakona o javnom gradskom prijevozu ne možemo stabilizirati stanje a to je i preduslov da stvorimo predispozicije za ulaganje - istakao je Šteta ovom prilikom.

Kako je najavio, u izradi strategije učestvovat će predstavnici Ministarstva, preduzeća javnog gradskog saobraćaja, kao i konsultantskih firmi koje već rade na planu restruktuiranja komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Ministar Šteta je ovom prilikom informisao predstavnike "GRAS"-a i o sredstvima koja su Nacrtom budžeta KS planirana za kapitalne projekte u segmentu javnog prijevoza uključujući i sredstva planirana za sufinansiranje 12 mjesečnih plata sa doprinosima uposlenicima.

Ovom prilikom, ministar je sa izvršnim direktorima "GRAS"-a obišao pogone održavanja i remonta tramvaja i autobusa, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo