Bosna i Hercegovina     | 14.01.2019. 13:38 |

Deblokirana većina putnih komunikacija u selima u Općini Pale u FBiH

FENA Elma Geca

PRAČA/GORAŽDE, 14. januara (FENA) -  U Općini Pale u FBiH i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće - potvrdio je Feni Munir  Radača, pomoćnik načelnika ove općine.

Po njegovim riječima, tokom vikenda izvršena je deblokada nekoliko sela, ali problem predstavljaju nove snježne padavine.

„Deblokirani su Gornji i Donji Brdarići, Datelji, Prešpica, Vinča, Gornja i Donja Čemernica, ali posla još ima. Poseban problem je deblokada najudaljenijih mjesta, Vražalice i Kamenica što nećemo moći sami, te ćemo zatražiti angažman mehanizacije firmi iz Goražda“ - kazao je Radača.

Dodaje da na sreću nije došlo do prekida telekomunikacija, tako da su nadležni u kontaktu sa stanovništvom koje živi u udaljenim područjima.

„Nastojimo im dopremiti osnovne životne namirnice i osigurati medicinsku pomoć obzirom da je uglavnom riječ o starijem stanovništvu. Međutim, iako meteorolozi najavljuju stabilizaciju vremena, u Prači je palo 10 cm novog snijega, a u višim područjima on je i puno veći. Zbog toga ali i velikih naslaga na kolovozu, otežano se saobraća na regionalnom putu R 445 prema Goraždu i magistralnom prema Sarajevu, tako da vožnja ovim dionicma nije poželjna, bez prijeke potrebe“ - kazao je pomoćnik načelnika Općine Pale u FBiH.

Saobraća se otežano i usporeno i u ostalim dijelovima BPK Goražde. Prema podacima Kantonalnog operativnog centra, u Gradu Goraždu svi putevi su prohodni.

U Općini Foča u FBiH nastoji se pružiti neophodna pomoć u vidu isporuke lijekova i hrane stanovnicima Mjesne zajednice Jabuka te selima oko prijevoja Grebak gdje visina snijega iznosi oko 50 cm.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Peking zatvorio pojedine ceste nakon obilnih snježnih padavina

Više od 130 povrijeđenih u Tokiju nakon velikog snijega

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu