Regija     | 17.01.2019. 11:56 |

Hrvatska- HRW ukazuje na postupanje prema migrantima

FENA Agencije

ZAGREB, 17. siječnja (FENA) - Navodno nasilje prema migrantima na granici, segregacija osoba s invaliditetom, siromaštvo i slaba obrazovanost romskog stanovništva te sporo procesuiranje ratnih zločina, teme su koje Human Rights Watch ističe u hrvatskom dijelu svog godišnjeg izvješća o stanju ljudskih prava u svijetu. 

 HRW u izvješću ističe kako je UNHCR u kolovozu izvijestio da je u dotadašnjem dijelu godine hrvatska policija 2500 tražitelja azila i migranata vratila s granice nazad u Bosnu i Hercegovinu. Dodaje se kako je stotinama uskraćen pristup postupku traženja azila i da je prijavljeno više od 700 slučajeva navodnog policijskog nasilja prema migrantima i krađe njihove imovine, prenosi Hina.

Istoga mjeseca, piše HRW, skupina zastupnika Europskog parlamenta iz 11 zemalja zatražila je da Europska komisija hitno istraži te navode, a pozivu se pridružila i povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava. 

Po hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova, koje odlučno odbacuje navode o policijskom nasilju, od siječnja do kolovoza 3200 migranata ušlo je u Hrvatsku, a njih 852 zatražilo je azil, koji je odobren u 140 slučajeva. 

Puno desetljeće otkako je Hrvatska ratificirala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, tisuće odraslih i djece s invaliditetom i dalje je 'zarobljeno' u segregiranim institucijama, piše HRW.

Organizacija u izvješću dodaje kako iz studije objavljene u srpnju, koju je financirala vlada, proizlazi da gotovo svi Romi u Hrvatskoj žive u siromaštvu, a manje od trećine ih završi osnovnu školu. 

HRW navodi kako je od siječnja do rujna 2018. godine pred hrvatskim sudovima bilo 14 slučajeva ratnih zločina. U tom razdoblju, samo su četiri osobe za to osuđene, a kazneni progon ostalih slučajeva sporo napreduje. 

Kada su u pitanju manjine, HRW navodi da je među srpskom zajednicom zabrinutost izazvala referendumska kampanja o ukidanju manjinskih zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru. 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo