Ekonomija     | 17.01.2019. 14:35 |

Vlada USK isplatila 685. 000 KM poticaja poljoprivrednim proizvođačima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. januara (FENA) - Na prvom ovogodišnjem sastanku predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i poljoprivrednih proizvođača potvrđena je današnja isplata od 685.000 KM poticajnih sredstava, te da će sami proizvođači učestvovati u izradi nove strategije razvoja poljoprivrede u ovom kantonu.

-Izuzetno smo zadovoljni, jer ćemo napokon i mi učestvovati u samoj izradi planske strategije razvoja, podrške i ulaganja u razvoj poljoprivrede. Uplaćena su nam i poticajna sredstva za malinu, te okvirno dogovoreni rokovi za naredne uplate - rekao je predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća i povrća USK Emir Mahmutović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović istakao je kako je današnjom isplatom poticajnih sredstava i samim sastankom najavljen jedan novi pristup i odnos prema poljoprivrednicima.

-Već smo prebacili 685.000 KM i time najavili da ćemo se u budućnosti maksimalno truditi da se držimo dogovorenih rokova.  Pokušat ćemo i dalje ići s redovnim isplatama, kako bi našim poljoprivrednicima isplatili sve što im treba prije samih poljoprivrednih radova - dodao je Kulenović.

U izradi novog strateškog plana učestvovat će i profesorica na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću i skupštinska zastupnica Vildana Alibabić.

-Uvodimo novu praksu u planiranje naše poljoprivrede, samim tim što ozbiljno razgovaramo s poljoprivrednicima o njihovim potrebama. Ove ćemo godine zajednički tražiti rješenja da premostimo određene probleme i dugove, a kasnije izraditi petogodišnju strategiju, po kojoj ćemo raditi već od 2020. godine - rekla je Alibabić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je kako je ovo samo prvi u nizu ovogodišnjih sastanaka, na kojima će se insistirati na partnerskom odnosu i zajedničkom djelovanju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo