Kultura     | 17.01.2019. 16:12 |

Predstavljene tri knjige o Hrvatima u Brazilu

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 17. siječnja (FENA) - Troknjižje "Hrvatska u Brazilu - iseljeničke priče i priče o useljenju", "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja", koje je priredio Milan Puh predstavljeno je u četvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

 Knjige su predstavili priređivač Milan Puh, ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest za povijest Gordan Ravančić i povjesničar Darjan Godić.

 Ravančić je napomenuo kako izvan Hrvatske živo više od 4 milijuna Hrvata te dodao kako je povijest hrvatske zajednice u Brazilu slabo poznata. Knjige obrađuju, istaknuo je, sadašnje stanje hrvatske zajednice u toj južnoameričkoj zemlji. Prva se bavi sociološko-etnografskim opisom brazilskih Hrvata, rekao je dodavši kako je Puh u drugoj obradio prvi val hrvatskih dolazaka u Brazil, a u trećoj drugi, poratni val hrvatske emigracije u Brazilu.

 Po Godićevim riječima, Puhove knjige bave se fenomenom migracija te socijalnim, gospodarskim i političkim problemima kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu. Podsjetio je i na to da hrvatska zajednica u Brazilu danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi. 

 Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u Sao Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu "Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija".

 Voditelj je istraživačkog projekta "Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil" od 2015. Priređivač je knjiga "Hrvatska u Brazilu - iseljeničke priče i priče o useljenju", "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja".

 Projekt se realizira uz novčanu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Spahić: 'Knjige, memorija i mediji', moto sarajevskog sajma knjiga 2025.

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Grlić Radman: Hrvati u Argentini su "veliki potencijal“ za doseljenje u Hrvatsku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu