Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 11:09 |

Određen pritvor za tri osobe s područja Gradačca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe s područja Gradačca.

Pritvor je predložen za Damira Gluhića (30) zbog postojanja osnovane sumnje da je u sticaju  počinio krivična djela pronevjera u službi i lažno prijavljivanje, te za Amela Avdičevića (35) i Nadira Zukića (25) koji su osumnjičeni za pomaganje u činjenju krivičnog djela pronevjera u službi.

 Postoji osnovana sumnja da je Gluhić početkom septembra 2018. godine, kao šef poslovnice firme "Belamionix" u Gračanici i osoba koja je materijalno zadužena za nošenje i predaju pazara, svjestan da prisvaja novac koji mu je povjeren u službi, po prethodnom dogovoru s Avdičevićem i Zukićem, prisvojio novac ove firme u iznosu od oko 78.000 KM tako što su stvorili lažni utisak da je nad Gluhićem počinjeno razbojništvo i tako mu otet novac.

Po unaprijed dogovorenom planu, Gluhić je 10. septembra preuzeo pazar kako bi ga navodno predao u banku, sjeo u službeno vozilo koje je zaustavio na semaforu na raskrsnici u mjestu Pribava kod Gračanice, gdje je jedan od pomagača maskiran i naoružan pištoljem razbio bočno staklo na vratima suvozača, sjeo u vozilo i uperio pištolj u Gluhića prikazujući tako da se radi o razbojništvu. Zajedno su se odvezli do mjesta Sočkovac na području Petrova gdje je pomagač u autu ispalio jedan hitac i pištoljem udario Gluhića u glavu. Na sporednom putu je drugi pomagač čekao u vozilu „golf 2“, koje su par dana ranije pomagači kupili, te im je Gluhić predao novac, nakon čega su se udaljili, dok je Gluhić ostao, pozvao policiju i prijavio da je nad njim izvršeno razbojništvo. Na taj način je Gluhić pribavio imovinsku korist u iznosu od 78.000 KM a Avdičević i Zukić su mu pomogli u tome.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP-a PU Gračanica su u saradnji s Tužilaštvom u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno provodili istragu u vezi sa ovim događajima, te su nakon  prikupljanja dokaza 16. januara 2019. godine, po naredbi Kantonalnog suda Tuzla,  izvršili pretrese porodičnih kuća, pomoćnih objekata i  kancelarija koje su koristili osumnjičeni u Gradačcu i Gračanici. Prilikom pretresa su pronađeni određeni predmeti i novac za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su lišeni slobode te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saslušanja pred Privremenom istražnom komisijom PD PSBiH za utvđivanje stanja u pravosuđu

Blagovčanin o stanju u bh. pravosuđu: Proces vettinga jedino rješenje

Bolje usluge građanima u fokusu pomoći EU pravosuđu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo