Ekonomija     | 18.01.2019. 11:29 |

Iz kredita isplata dugovanja radnicima ŽRS-a za topli obrok, regres i prijevoz

FENA Dušica Stanojević

DOBOJ, 18.januara (FENA) - Željeznice Republike Srpske danas počinju sa izmirivanjem preostalih dugovanja prema bivšim radnicima koji su u ranijem periodu iz različitih razloga napustili to javno preduzeće.

Nakon što je završena procedura provjere, odobren je zahtjev za povlačenje druge tranše kreditnih sredstava Svjetske banke, koji je namijenjen projektu restrukturiranja Željeznica RS-a.

- Druga tranša u iznosu od devet miliona eura od danas je operativna – saopćeno je iz ovog preduzeća.

Osim zaostalih dugovanja prema bivšim radnicima, finansijskim sredstvima iz druge tranše kredita Svjetske banke uporedo će biti izmirena i dugovanja prema Poreskoj upravi RS-a.

Finansijskim sredstvima iz druge tranše kredita bit će izmirena dugovanja po osnovu toplog obroka, regresa, prijevoza, kao i naknade za tzv. kilometar sat.

- Sve aktivnosti u projektu restrukturiranja Željeznica RS-a provode se uz podršku Vlade, Ministarstva saobraćaja i veza RS, kao i stručnog tima Svjetske banke – napominju iz Željeznica RS-a.

Sindikalci su ranije upozoravali da se radnicima duguje ukupno oko 20 miliona KM za topli obrok, regres i prijevoz za period od 2011. do 2016. godine, zbog čega su i tužili upravu.

Planom restrukturiranja predviđeno je da se broj zaposlenih u ovom javnom preduzeću smanji i u ovoj godini, kako bi do kraja 2021. godine taj proces završili sa 2.098 radnika.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta