Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 12:38 |

Više sredstava i praćenje situacije na terenu rješenje za manjak reagenasa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Normalizacija situacije kada je u pitanju nabavka potrebnih reagenasa u Kantonu Sarajevu očekuje se u prvom kvartalu ove godine nakon što se provedu javne nabavke, potvrdio je u razgovoru za Fenu glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

Kako je pojasnio sada je situacija takva da je reagenasa nestalo u takozvanom prijelaznom periodu, te je Dom zdravlja KS s dvije interventne mjere pokušao premostiti nestašicu reagenasa.

Međutim, dodao je, imajući u vidu da je izvjestan period trajao nedostatak pojedinih reagenasa, onda je došlo do povećanja potreba pacijenata u Kantonu Sarajevo i to je razlog zbog kojeg su zalihe brže potrošene.

- Jedna interventna nabavka je već obavljena, a danas bi trebala biti realizirana i druga interventna nabavka kako bismo na taj način prevazišli situaciju do potpune normalizacije stanja u nabavkama za 2019. godinu kojom će se pokriti sve potrebe stanovništva - istaknuo je Šarkić.

Nedostajalo je reagenasa za nalaze: UREA, CRP, transaminaze i mineralogram, a nakon normalizacije stanja moći će se raditi osnovni paket za cjelokupnu krvnu sliku, tvrde iz kantonalnog Doma zdravlja.

Šarkić je naglasio da bi se ovakva situacija mogla riješiti ukoliko bi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, prateći situaciju na terenu, osigurao više sredstava odnosno sredstva za te namjene ne bi se trebala umanjivati.

- Nama, kao ustanovi, bi moglo umnogome pomoći ukoliko bi se plaćanje Zavoda tretiralo po broju ostvarenih usluga, a ne po pacijentu. Primjera radi Zavod odredi 50 KM po pacijentu, ali taj pacijent ostvari 150 KM usluga te se postavlja pitanje šta se dešava ukoliko je potreba veća za dva ili tri puta  - istaknuo je.

Stoga je Šarkić naglasio da bi situaciju moglo dugoročno riješiti povećanjem finansijske tranše, praćenjem potreba na terenu te finansiranjem Zavoda po učinjenoj usluzi.

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Arman Šarkić upozorava da su pokrenute i interne analize kako bi se ustanovilo s pojedinim ljekarima porodične medicine unutar sistema domova zdravlja da li je bilo slučajeva kada su se analize tražene, a to nije bilo medicinski indicirano.

Situacija s nedostatkom reagenasa zabilježena je i prije nekoliko godina, također u prijelaznom periodu, ali ne i u posljednje vrijeme, podsjeća Šarkić, no bez obzira na to ovaj slučaj signalizira da se treba povesti računa u smislu racionalizacije ljekara koji odlučuju o tome kada su analize potrebne.

Inače, u vrijeme nestašice reagenasa, pacijenti koji dobiju uslugu u nekoj drugoj ustanovi, potrebno je da u prostorije pravne službe Doma zdravlja donesu uputnicu i potvrdu laboratorije da nije bilo reagenasa, čime će potvrditi da su bili primorani tražiti uslugu negdje drugo kako bi im utrošena sredstva za potrebne analize bila refundirana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Dom zdravlja Mostar otvara Zrakoplovno-medicinski centar

Dom zdravlja Tuzla uvodi dodatne termine za vakcinaciju djece

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'