Kultura     | 18.01.2019. 13:33 |

Raspjevani majmuni životinje godine u bečkom zoološkom vrtu

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Posjetioci bečkog zoološkog vrta Schönbrunn svakog dana mogu uživati u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. A ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine". 

- Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svjesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila - kaže Regina Kramer, kustosica za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Schönbrunn.

Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, saopćeno je iz Eurocomma.

U bečkom Schönbrunnu živi porodica bijelorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saya rođenim u augustu 2017. godine. Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko kilometra, a u tome se udružuju u duet reprodukcijskog para, u čemu im se ponekad pridružuju i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom prijetnjom izumiranja. Glavni razlog za to je sječa šuma u jugoistočnoj Aziji. Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gdje se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gdje postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara. Zoološki vrt Schönbrunn finansijski podržava projekat.   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana