Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 14:12 |

U HBŽ-u od gripe oboljelo 370 osoba, nema smrtnih slučajeva

FENA Mario Loncar

LIVNO, 18. siječnja (FENA) - Od početka sezone gripe Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) registrirao je 370 osoba oboljelih od virusa gripe na području te županije, kazala je za Fenu ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mamić.

Kada je u pitanju broj oboljelih po općinama, Mamić je navela da je u Tomislavgradu prijavljeno njih 302, u Livnu 49 te u Drvaru 25, s tim da mjerodavni u statistikama nisu razdvojene teške i lake respiratorne infekcije.

- Realno, broj oboljelih je sigurno znatno veći nego što je to prikazano u statistikama domova zdravlja - kazala je Mamić.

Po njezinim riječima, dosta oboljelih nije zatražilo pomoć u zdravstvenim ustanovama, nego se samoinicijativno liječilo kod kuće ili su zatražili pomoć u privatnim liječničkim ordinacijama koje Zavodu ne dostavljaju podatke o oboljelima.

Govoreći o tipu virusa koji prevladava, Mamić je kazala da nemaju mogućnost laboratorijske dijagnostike, ali da pretpostavlja kako je riječ o virusu gripe tipa A, s obzirom da je taj tip evidentiran i u okruženju.

Gripa je zahvatila sve dobne skupine, a samo na Odjelu pedijatrije Doma zdravlja Tomislavgrad petnaestak dana prije i tjedan dana nakon Nove godine, liječničku pomoć tražilo je i do sedamdesetoro djece dnevno.

Smrtnih slučajeva, kako je kazala, nije bilo.

Ravnateljica je napomenula kako se, kao i prethodnih godina, preventivno djelovalo te da je preko Zavoda prošle godine nabavljeno 700 doza cjepiva protiv sezonske gripe, za čiju je nabavku županijska vlada osigurala 10.000 maraka.

Inače, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, od početka godine uvedena je zabrana posjete bolesnicima hospitaliziranima na odjelima Županijske bolnice fra Mihovil Sučić u Livnu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo