Regija     | 18.01.2019. 17:55 |

Makedonski ostaje jedini službeni jezik na cijelom teritoriju zemlje

FENA Cvita Kusić

SKOLPJE, 18. siječnja (FENA) - Makedonski jezik s ćirilicom ostaje jedini službeni jezik na cijelom teritoriju zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, objavila je makedonska vlada.

 Zakon o uporabi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, ističu u vladi, nakon optužbi oporbe da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu tog zakona.

 Makedonska vlada napominje da u općinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene s više od 20 posto građana, neće biti primjene zakona, niti novih zapošljavanja.

 Zakon o uporabi jezika stupio je na snagu prošlog tjedna, a najviše negodovanja se pojavilo jer je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena s 20 i više posto.

 Makedonska oporba s VMRO-DPMNE na čelu smatra da se ovim zakonom omogućuje Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost s 20 i više posto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, prenose srbijanski mediji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Vučić: Nisam siguran da će zapadni Balkan biti u EU do 2030. godine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo