Svijet     | 18.01.2019. 18:08 |

Kolumbija - U napadu u Bogoti poginula 21 osoba, proglašena trodnevna žalost

FENA Internet

BOGOTA, 18. januara (FENA) – Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji u glavnom gradu Kolumbije.  

Prema informacijama prikupljenim u bolnicama u Bogoti, broj povrijeđenih premašio je 87.

Među poginulima ima i državljana Paname i Ekvadora, prenosi agencija Anadolija. 

Napad je izveo 52-godišnji Jose Aldemar Rojas Rodriguez, a pokrenuta je istraga o njegovoj povezanosti s određenim grupama koje djeluju u Kolumbiji.

U Kolumbiji je nakon napada proglašena trodnevna žalost.

Vlasti još uvijek nisu u mogućnosti da objasne kako je vozilo s bombom uspjelo proći strogu kontrolu na ulazu u kompleks policijske akademije. 

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je da se zajedno s vojnim zapovjednicima hitno vratio u glavni grad iz posjete jednoj zapadnoj državi kako bi nadgledali policijsku istragu o onome što je nazvao “jadnim napadom“. 

- Svi mi Kolumbijci odbacujemo terorizam i ujedinjeni smo u suočavanju s njim. Nećemo se skloniti pred nasiljem - poručio je Duque putem društvenih mreža. 

Scene ispred akademije “General Santander“ su haotične. Prema strogo kontrolisanom objektu jure kola hitne pomoći i helikopteri. 

Svjedoci su kazali da su u četvrtak čuli snažnu eksploziju koja je polupala stakla na prozorima okolnih zgrada. Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ostatke ugljenisanog automobila u kampusu akademije. 

Iako vlasti tek treba da objave ko stoji iza napada, sumnja se na ljevičarske pobunjenike iz Nacionalne oslobodilačke armije, koji su pojačali napade na policijske ciljeve u Kolumbiji, dok su zaoštreni odnosi s konzervativnim predsjednikom Duqueom oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta