Bosna i Hercegovina     | 19.01.2019. 16:51 |

Dodik: Ne mogu da garantujem dobar rezultat posjete Briselu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.januara (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je da će zajedno druga dva člana Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, krajem mjeseca otputovati u Brisel na razgovore s čelnim ljudima Evropske unije.

To će ujedno biti i prvi zvanična posjeta novog saziva Predsjedništva BiH, a smatra da može biti dobro iskorištena kako bi se razgovaralo o evropskom putu, ali ne i integracijama BiH u NATO savez.

Za Radio RS-a je dodao i da je taj sastanak u Briselu ranije dogovoren, te da u BiH postoji konsenzus kada je u pitanju put u EU, ali da je ona u ovom trenutku opterećena unutrašnjim pitanjima.

-To je nešto što smo, na neki način, konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu vezano za izjavu o evropskom putu. Sve što se kasnije dešavalo vezano je za problematizaciju tog pitanja. Odjednom se pojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH - ustvrdio je Dodik.

Naveo da su ti problemi vezani, prije svega, za formiranje vlasti na nivou BiH, čime se, tvrdi, ne realizuje demokratski kapacitet utvrđen na izborima, što dovodi BiH u poziciju neefikasne zemlje.

- Očigledno je da nerazjašnjena situacija u Federaciji BiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH – tvrdi Dodik.

Očekuje da će posjeta Briselu biti posjeta mogućnosti, ali ne može da garantuje dobar rezultat.

- Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja. Time se lišavamo mogućnosti da nešto i zatražimo - rekao je Dodik.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana