Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 12:51 |

Sindikati obrazovanja USK prolongirali štrajk za 28. januar

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. januara (FENA) - Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk za sedam dana, odnosno za ponedjeljak, 28 januara. Ovako je odlučeno, s obzirom da danas počinju pregovori s predstavnicima Kantonalne vlade.

-Željeli smo do početka nastave riješiti ovu situaciju, ali Štrajkački odbor je bio prinuđen na ovakvu odluku. Nastojimo dati prostora i vremena, da se pokušamo dogovoriti i našim učenicima omogućiti početak nastave u planiranom terminu. Nažalost, dosada nismo imali konkretnih razgovora, pa se nadamo da ćemo danas u zgradi Vlade USK naići na razumijevanje i da će nam napokon biti ponuđeni adekvatni prijedlozi i rješenja - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a Samir Fajić.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić također je prošle sedmice izrazio spremnost za partnersko djelovanje i rješavanje problema.

-Vlada Unsko-sanskog kantona je spremna za razgovor i dogovor. Pokušat ćemo ispuniti sve zahtjeve sindikata, ali u okviru naših financijskih mogućnosti - dodao je Omerdić.

Prioritetni zahtjev sindikata obrazovanja USK je poštivanje Kolektivnog ugovora, po kojem je dogovoreno izjednačavanje osnovice plate s ostalim budžetskim korisnicima. Prosvjetnim radnicima plata se u prethodnom periodu isplaćivala prema osnovici od 290 KM, dok je osnovica za isplatu plate kod ostalih korisnika kantonalnog budžeta 302 KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'