Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 13:25 |

Mektić: Prošle godine razbijeno oko 20 organiziranih kriminalnih grupa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima državnog tužilaštva i policije Holandije Warnerom ten Kateom i Monique Mos o jačanju saradnje u oblasti migracija, posebno u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.

Kako je istaknuo ministar Mektić, BiH ovom problemu pridaje veliki značaj iznoseći podatak da je prošle godine otkriveno i razbijeno oko 20 organiziranih kriminalnih grupa.

Govoreći o rješavanju problema migracija, naglasio je da ne vidi nijednu ozbiljnu aktivnost EU da se postojeća ruta preko zapadnog Balkana zatvori, te da je umjesto toga samo ponuđena pomoć za humanitarno zbrinjavanje migranata tokom njihovog tranzita. 

- Rješenje treba tražiti na izvorištu problema i tu zaustaviti migracije, a to su vanjske granice Evropske unije u Grčkoj i Bugarskoj. Sada se bavimo posljedicama - podvukao je Mektić.

Naglasio je da ni među zemljama regiona ne postoji saradnja kada je u pitanju ovaj problem, nego se nastoji problem s migrantima prebaciti susjednoj državi.

Kao negativan primjer izdvojio je Hrvatsku jer postoje izjave migranata da ih policija fizički maltretira kao i snimci na kojima se vidi da migrante tjeraju da se ilegalno vraćaju u BiH.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnosti razmjene informacija o trgovini ljudima te obuke policajaca da lakše prepoznaju i otkriju žrtve trgovine ljudima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Ministarstvom finansija Holandije

Nizozemska vlada najavila da će ograničiti izvoz 'najnaprednijih' čipova

Nizozemska istražuje "antisemitski" čin projekcije na kući Ane Frank

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo