Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 13:32 |

Izbor delegata za Dom naroda iz BPK na jednoj od narednih sjednica Skupštine

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 21.januara (FENA) - Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će obavljen na jednoj od narednih sjednica kantonalnog parlamenta, nakon što Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjeri liste iz ovog kantona, potvrdila je Feni Aida Obuća (SDA), predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz prethodnog saziva.

Po njenim riječima, CIK je i predstavnicima ovog kantona uputio urgenciju da što prije izvrši izbor delegata, a prema uputstvu CIK-a, pored delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, BPK je dobio mogućnost izbora delegata iz reda ostalih.

- Dugo se čekalo na uputstvo CIK-a tako da su i sami odgovorni zašto ova aktivnost nije i ranije urađena. Posredstvom stručne službe Skupštine BPK dostavljene su liste delegata za izbor u Dom naroda, i u fazi su davanja saglasnosti odnosno ovjere od CIK-a. Do sada je poslano deset listi iz bošnjačkog i po jedna lista iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a CIK nas je naknadno obavijestio da i ovoga puta možemo delegirati poslanike iz reda ostalih i taj postupak je u toku - istakla je Obuća.

Dodala je da će sjednica Skupštine biti zakazana nakon što CIK obavi svoj dio posla.

- Izbor delegata neće se vršiti na nastavku konstituirajuće sjednice s obzirom na to da u vrijeme njenog zakazivanja nismo znali koliko delegata će imati ovaj kanton, tako da to nije ni predviđeno dnevnim redom. Stoga ćemo zakazati novu sjednicu na kojoj će se naći ova tačka - precizirala je.

Istakla je da će, u slučaju da dva predložena kandidata dobiju isti broj glasova, izbor delegata biti obavljen žrijebanjem.

Od 25 poslanika u Skupštini BPK Goražde, Klub Bošnjaka ima 18 poslanika, Klub Srba dva, Klub Hrvata jednog i Klub ostalih četiri poslanika.

Trenutno vladajuću većinu čine Stranka demokratske akcije (SDA), Liberalna stranka (LS), Stranka za BiH, te po jedan poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) i Goraždanske priče. I ovaj ali i Građanski blok trenutno broje po devet poslanika iz reda bošnjačkog naroda.

Aktuelni saziv Skupštine BPK još nije dobio ni novo rukovodstvo, s obzirom na to da konstituirajuća sjednica, započeta u decembru, nikada nije privedena kraju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'