Ekonomija     | 21.01.2019. 13:59 |

Šarović sa ministrima jugoistočne Evrope: Hitno ukinuti prištinske takse

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BERLIN, 21. januara (FENA) - Uvođenjem carinskih barijera od Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina, nego i stabilnost regiona, jer ovakvi nesmotreni politički potezi prištinskih vlasti vode u dezintegracione procese i nazadovanje u cjelini - naglašeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu zemalja jugoistočne Evrope, održanom danas u Berlinu.

Šarović se sastao sa ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Juliom Klöckner i komesarom Evropske komisije Vytenisom Andriukaitisom gdje je naglašeno da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj regiona jugoistočne Evrope.

Ministar Šarović je ovom prilikom istakao da je slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za region i da ovo pitanje za sve zemlje zapadnog Balkana predstavlja mnogo više od ekonomskog pitanja.

- Uklanjanjem barijera u trgovini te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama zapadnog Balkana promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu - istakao je Šarović.

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtjevima koji su upućene sa raznih strana, zvaničnici Evropske komisije i Njemačke su saglasni da rješenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći biti ostvarivo bez jakog i konkretnog uključivanja Evropske komisije, uključujući i Saveznu Republiku Njemačku kao jednu od najznačajnijih članica Evropske unije. 

Šarović je informisao sagovornike da je, i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju  sa vlastima u Prištini, te je najavio skori susret i bilateralne razgovore dvije strane u cilju ukidanju uvedenih mjera, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić o dijalogu s Prištinom: Razgovori će se voditi na 'drugačiji način'

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo