Stranačke aktivnosti     | 21.01.2019. 14:18 |

Saopćenje za javnost DF

FENA Saopćenje

Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih DF-a: SPUS je dužan studentima u Sarajevu objasniti dešavanja na izbornoj skupštini

Nakon saopštenja trinaest studentskih udruženja koji su napustili sjednicu Izborne skupštine reagovao je Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte koji traži da Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu studentima koje bi trebali predstavljati objasni dešavanja na održanoj sjednici.

S obzirom da smo od dosadašnjih predstavnika SPUS-a navikli dobivati polovične i populističke izjave najviše predstavničko tijelo studenta treba da odgovori na naredna konkretna pitanja:

1.      Koliko je trajao proces prijema kandidatura i kada je završen? Da li su sve kandidature uzete u obzir na sjednici Izborne skupštine pristigle najdalje deset dana prije sjednice i da li su imena kandidovanih objavljena najdalje sedam dana prije sjednice, kako je to predviđeno Zakonom o studentskom organizovanju KS?

2.      Ko su bili članovi Izborne komisije i da li je ijedan član komisije bio u rukovodstvu SPUS-a, što Zakonom o studenskom organizovanju nije dozvoljeno?

3.      Da li na Izbornoj skupštini zastupani interesi svih studenata UNSA i da li su u toku izbornog proces na bilo koji način prekršeni Zakon o studentskom organizovanju KS, Statut UNSA ili Statut SPUS-a?

4.      Da li je na sjednici prisustvovao Haris Zahiragić koji je na prethodnim Opštim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije, te ako jeste u kojem svojstvu i da li se obraćao članovima skupštine?

5.      Da li je dosadašnji predsjednik SPUS-a, Merim Serdarević jednoj od članica skupštine rekao da „bi se trebala stiditi marame koju nosi“ i da li SPUS ovakvo ponašanje smatra prihvaljivim?

6.      Smatrate li da je SPUS i dalje adekvatan predstavnik studenata ako trinaest matičnih udruženja smatra da je izbor rukovodstva SPUS-a nelegalan?

Sve dok predstavnici Studentskog parlamenta u Sarajevu ne odgovore na otvorena pitanja koja su navedena teško je SPUS smatrati adekvatnim i legalnim predstavnikom studenata Sarajeva. Već dugo smo svjedoci javnog „šurovanja“ SPUS-a sa Strankom demokratske akcije što se potvrdilo i time da su pojedini članovi rukovodstva SPUS-a bili i kandidati pomenute stranke, te se postavlja jasno pitanje: „U čijem interesu radi Studentski parlament?“, jer u interesu studenata, nažalost, već odavno ne.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'