Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 14:21 |

Udruga Vran za štete koje je divljač prouzrokovala u prometu isplatila 40 000 KM

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 21. siječnja (FENA) - Lovačka udruga "Vran" iz Tomislavgrada u zadnje je dvije godine na osnovu sudskih sporova isplatila  40.000 maraka za štete koje su vozačima motornih vozila nanijele divlje životinje na prostoru lovišta kojeg ta udruga kontrolira, kazao je Feni predsjednik navedene udruge Stjepan Škaro.

Naglasio je kako se protiv spomenute udruge godinama vode sudski sporovi u vrijednosti od cca 150.000 maraka. 

 - Sve su to sporovi koji se vode 5 do 7 godina i nijedan nije presuđen u našu korist, tako da se ni ne nadamo da će ijedna presuda u budućnosti biti presuđena u našu korist  -  kazao je Škaro i dodao kako bi svaka sljedeća pravomoćna presuda na njihovu štetu mogla ugasiti udrugu koja postoji i egzistira neprekidno 80-ak godina.

Upitan postoji li neki drugi načini rješavanja tog problema, Škaro je istaknuo kako trenutno ne vidi drugo rješenje te da je sve u rukama zakonodavca i na, kako je ustvrdio, potrebnoj izmjeni zakona koji bi bar malo zaštitio udruge.

Kada je u pitanju divljač koja je izazivala štete u prometu, kaže kako tu nema pravila, te da je bilo raznih slučajeva od medvjeda i divljih svinja pa sve do jelena koji nisu njihova lovna divljač.

- Prošle smo godine isplatili odštetu za jelena u iznosu od oko 12.000 maraka, što je po meni apsurd, jer jelena nemamo u lovnogospodarskoj osnovi niti u planovima odstrela - kazao je Škaro.

Što se tiče prometnica i mjesta gdje se događaju ovakve nezgode, naveo je razne lokacije od GP Kamenskog pa sve do Šujice jer ta udruga upravlja s dva lovišta kroz koja prolaze mnoge prometnice pa je vjerojatnost za takve nezgode veća.

Udruga se uglavnom financira od članarina tako da bi svaka sljedeća presuda mogla dovesti u pitanje njezin opstanak, zaključio je predsjednik lovačka udruge "Vran".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi promet 9.186,11 KM

Državljanin BiH s 2, 74 promila vozio suprotnim smjerom autoceste

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom