Ekonomija     | 21.01.2019. 14:31 |

UIO-Zbog porezne utaje podnesena 124 izvještaja, budžet oštećen za 20,4 miliona

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21.januara (FENA) – Testilna roba i duhan su među najčešom robom koju su lani oduzimali službenici Uprave za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH), zbog sumnje da se radi o slučajevima krijumčarenja ili prekršaja prilikom uvoza.

Pomoćnica direktora UIOBiH u Sektoru za provođenje propisa Slavica Krešić je rekla da je lani oduzeta roba vrijedna 7,6 miliona KM, što je za 45 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Na tekstil se odnosi oko 30 posto oduzete robe, a na duhan i njegove prerađevine oko 25 posto.

U 2018. godini nadležni u tom sektoru su podnijeli 124 izvještaja zbog osnovane sumnje u počinjena krivična djela, kojima je budžet oštećen za oko 20,4 miliona KM.

Od podnesenih izvještaja 82 se odnose na krivična djela porezne utaje, a 25 posto na nepravilnosti u prometu akciznim robama.

-U prošloj godini, radeći na poslovima sprečavanja krijumčarenja i prekršaja iz oblasti indirektnog oporezivanja, podnijeli smo 467 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i 772 naloga zbog prekršaja. Ukupna vrijednost izrečnih kazni je 367 hiljada KM, što je za 55 posto više u odnosu na prošlu godinu – rekla je ona.

Taj sektor se bavi prikupljanjem obavještajnih informacija, istražnim radom i sprečavanjem krijumčarenja i prekršaja iz oblasti indirektnog oprezivanja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom